7 schimbari simple care iti garanteaza o viata mai fericita

1
De Mia Nicolescu
22 mai 2022

Sa iti dai tot interesul sa ai grija de sanatatea ta mentala! O minte sanatoasa este cheia unei vieti implinite si fericite.

Dar cred ca ti-ai dat deja seama de asta. Cand totul in jur este haos, pentru a te mentine puternica si sanatoasa ai nevoie sa fii bine cu tine. Ai nevoie sa te accepti, sa te ingrijesti, sa iti fii cea mai buna prietena si sa fii acolo pentru tine cand toti sunt ocupati. Iar cand faci toate astea, inseamna ca ai grija de sanatatea ta mentala. Fii bine in mintea ta ca sa fii bine in tot corpul!

Exprima-ti sentimentele

Vorbeste deschis despre ceea ce simti. Indiferent ca te incearca sentimente negative (furie, ura, invidie, frustrare etc.), fie care iti vine sa tipi ca sa te auda o lume intreaga cat esti de fericita, da glas sentimentelor tale. Sa vorbesti despre sentimentele tale nu este un semn de slabiciune, nici motiv de rusine. Face parte din preluarea controlului asupra bunastarii tale si din a face tot ce poti pentru a ramane sanatos.

A vorbi cu cineva poate reprezenta o buna modalitate de a face fata unei probleme care te macina de ceva vreme. Simplul fapt ca esti ascultata te poate ajuta sa simti ca nu esti singura si ca cineva iti este alaturi si te sustine. Si functioneaza in ambele sensuri: daca te deschizi in fata cuiva, s-ar putea sa ii incurajezi si pe altii sa o faca.

Mai mult, nu este musai sa vorbesti cu o persoana foarte apropiata, cum ar fi un membru al familiei. Multi oameni se simt confortabil si se deschid usor in fata persoanelor mai putin cunoscute.

Fii activa

Ai auzit, probabil, in repetate randuri ca sportul face minuni in cazul persoanele care se lupta cu anxietatea si depresia. Nu degeaba se vorbeste peste tot despre asta – chiar asa este! Expertii sustin ca exercitiile fizice elibereaza substante chimice in creier care te fac sa te simti bine. Exercitiile fizice regulate iti pot creste stima de sine si te ajuta sa te concentrezi, sa dormi si, bineinteles, sa te simti mai bine. De asemenea, mentin creierul si celelalte organe vitale sanatoase.

A face sport nu inseamna doar a merge la sala. Plimbarile in parc, gradinaritul sau treburile casnice te pot mentine, de asemenea, activa. Tu alege ce iti place cel mai mult si asigura-te ca nu trece o zi fara 30 de minute dedicate miscarii.

Mananca sanatos

Exista legaturi stranse intre ceea ce mancam si modul in care ne simtim. Spre exemplu, cofeina si zaharul pot avea un efect imediat. Dar si alimentele pot avea un efect de lunga durata asupra sanatatii tale mentale. Creierul tau are nevoie de un amestec de nutrienti pentru a ramane sanatos si pentru a functiona bine, la fel ca celelalte organe din corpul tau.

Tine minte: o dieta care este buna pentru sanatatea ta fizica este buna si pentru sanatatea ta mentala. O dieta sanatoasa echilibrata include: fructe si legume, cereale integrale sau paine, nuci si seminte, lactate, peste gras si apa.

Mananca cel putin trei mese pe zi si bea multa apa. Incearca sa reduci din bauturile bogate in cofeina si zahar si evita sa depasesti masura alcoolului.

Alimentele care reduc nivelul de stres si ne ajuta sa ne mentinem sanatatea mentala

Consuma alcool cu prudenta

Nu este nimic gresit in a consuma un pahar, chiar doua, de vin atunci cand iesi in oras sau mergi la o petrecere. Dar consumat in exces, alcoolul poate dauna grav sanatatii. Atat sanatatii fizice, cat si mentale.

De multe ori bem alcool pentru a ne schimba starea de spirit. Unii oameni beau pentru a face fata timiditatii, fricii sau singuratatii, insa efectul este doar temporar. Cand efectul alcoolului dispare, sunt sanse mari sa te simti si mai rau. Asadar, bautura nu este o modalitate buna de a gestiona sentimentele dificile. Exista multe alte cai si activitati sanatoase prin care poti infrunta orice problema.

In afara de raul pe care alcoolul consumat in exces il provoaca organismului tau, vei simti nevoia sa consumi din ce in ce mai mult acool pentru a simti euforia pe o perioada mai lunga.

Pastreaza legatura cu ceilalti

Izolarea nu a facut niciodata bine. Si cand spun asta ma refer la izolarea pe termen lung. Chiar daca ti se pare ca esti in permanenta conectata cu tot ce se intampla in lume prin simplul fapt ca esti prezenta pe retelele de socializare, te minti. De fapt, foarte bine ca esti prezenta pe retelele de socializare. Dar daca tot o faci, apasa pe butonul “mesaj” si scrie-le prietenilor si cunostintelor cu care nu ai mai vorbit de ceva timp.

Mai mult, legaturile puternice de familie si prietenii te pot ajuta sa faci fata stresului de zi cu zi. Prietenii si familia te pot face sa te simti in siguranta si ca nu esti singura. Toti acestia pot oferi opinii diferite despre ceea ce se intampla in mintea ta. Ei te pot ajuta sa te mentii activa, cu picioarele pe pamant si chiar pot gasi solutii practice pentru problemele tale.

Incearca sa pastrezi legatura fizica si sa pastrezi discutiile telefonice sau prin mesaje pentru cazurile in care nu te poti intalni cu persoana fata in fata.

Cere ajutorul

Cu totii suntem uneori obositi sau coplesiti de felul in care ne simtim sau atunci cand lucrurile merg prost. Daca lucrurile devin coplesitoare si simti ca nu poti face fata, cere ajutor! Familia si prietenii sunt primii care te pot asculta si iti pot intinde o mana de ajutor, insa nu ezista sa ceri si ajutorul unui specialist.

Atunci cand ai gasit un psiholog cu care ai conexiune si incepi terapia, numeroase minuni se vor intampla in interiorul tau, dar si la exterior – in viata de zi cu zi.

Vrei sa le faci pe plac tuturor? Iata cum iti afecteaza asta sanatatea mentala

Fa o pauza

Atunci cand nu mai poti, opreste-te! Da-i timp creierului tau sa se linisteasca, sa se elibereze de avalansa de ganduri, de stres si de tot ce simte ca ii face rau. Ai nevoie de o zi de pauza? Ia-ti o zi libera! Esti intr-o situatie tensionata cu partenerul de viata? Pleaca si fa o scurta pauza! Dupa o plimbare de 30 de minute te vei intoarce mai relaxata, optimista si poti aborda altfel situatia.

Fa ceva ce iti place si la care te pricepi

Indiferent de cat de solicitant iti este programul la locul de munca sau cat de aglomerata te simti de cand ai devenit mama, nu renunta niciodata la ceea ce iti place. Nu renunta la pasiunile pe care le ai, nu renunta nici macar la micile placeri ale vietii! Ele sunt cele care iti vor da putere sa continui. Ele sunt cele care te vor ajuta sa te trezesti a doua zi cu zambetul pe buze si sa incepi o noua zi de munca.

Accepta-te cu totul

Daca vrei sa fii in armonie cu tine, trateaza-te cu blandete! Se intampla lucruri minunate in interiorul tau atunci cand nu te mai condamni, atunci cand nu te mai pui singura la perete pentru cea mai mica greseala pe care o faci, atunci cand esti de partea ta. Am inteles, atunci cand ai ajuns in punctul in care iti este greu sa te accepti asa cum esti, procesul de redobandire a increderii de sine poate fi extrem de greu. Dar nu imposibil.

Accepta faptul ca absolut orice fiinta de pe aceasta planeta are defecte. Mai mult, fiecare dintre noi greseste. Diferenta este ca unii sunt constienti de asta si accepta sa ramana cei mai buni prieteni ai lor chiar si atunci cand poate nu gasesc pe nimeni care sa le fie alaturi.

Foto: Instagram/@dreaming_outloud