„Schimbul doi” – fenomenul cu care se confrunta femeile dupa ce ajung acasa

1
De Maria Dima
22 apr. 2019

“Energie? Ce e aia? Memorie?! Not found. Oboseala? Da, suntem cele mai bune prietene!”. Femeile care isi continua cariera si se intorc la munca dupa copii se confrunta cu fenomenul “schimbului doi” dupa ce ajung acasa, cu doua seturi de responsabilitati si doza dubla de vinovatie. Suna cunoscut?

Dupa nebunia de dimineata in care tot ce-ti poti dori este ca toata lumea sa iasa din casa la timp, si preferabil imbracata din cap pana in picioare, ajungi, dupa mai multe drumuri, intr-un final la birou. Acolo, lumea nu stie ca tu ai trait deja o zi intreaga de drame, ai supravietuit schimbarilor de tinute si ai reinventat multitasking-ul. Acolo, poti sa respiri si sa duci o conversatie normala, fara a-l intreba pe interlocutor de cate ori a fost la baie azi, si fara sa ti se arate buricul.

Dupa 8 ore de mini-independenta – a se citi sedinte, target, negocieri, s.a.m.d – iti reiei traseul si ajungi acasa unde esti asteptata de mult. De toti. Cei mici nu inteleg conceptul de job, de alta viata a ta in afara lor, de alte dorinte si nevoi. Asa ca, te iau de buna.

Papa, plimbare, teme, colorat, baita, povestea citita, mancare pentru maine. Copiii sunt pusi la culcare pe la ora 20, iar tie iti raman cam 2 ore pana la reintalnirea ta, mereu intrerupta, cu perna.

Reusita sta in detalii

Rolul de mama sta in detalii si cifre precise. Nici nu stiai ca ai asa o inclinatie practica pana in momentul in care estimezi perfect laptele ce trebuie incalzit, numeri sutele de grame ale nou nascutului etc.

Cum faci fata provocarilor atunci cand esti mama tanara

Chiar daca majoritatea femeilor realizeaza ca tranzitia de la concediul maternal la job de 8 ore o sa fie grea, realitatea loveste dur. Cele mai multe dintre ele isi doresc ca totul sa fie reluat exact ca inainte. Tocmai aceasta diferenta intre asteptari si realitate doare cel mai tare. Asta, si privarea de somn cu care credeau ca sunt deja obisnuite.

Pregateste-te din toate punctele de vedere pentru schimbarea ce urmeaza. Schimbarea de program, de traseu, de ritm.

Mereu la cheremul altora

De dimineata pana seara, mamele sunt in permanenta dedicate altor persoane. Copiilor, sotului, managerului, echipei, iar apoi o iau de la capat cu membrii familiei, ca sa fie cercul complet. Aceasta rutina devine foarte frustranta.

Nu am sa propovaduiesc nevoia “timpului pentru sine”. Nu toata lumea are luxul asta. Dar trebuie sa invatam sa cerem ajutor si sa-l primim fara un extra topping de vinovatie. Bona, menajera, mama, soacra, chiar si o vecina bine intentionata. Indiferent de unde vine, fii mereu deschisa la noi moduri de a-ti face viata mai usoara, chiar si pentru putin timp.

Draga mama, cand simti ca nu mai poti, mai poti un pic si pentru tine

Daca ai posibilitatea, fa activitati care sa iti aminteasca de tine. De tine omul. De tine femeia. Nu mama, responsabila cu aprovizionarea, organizatoarea de evenimente, managera, muncitoarea etc.

Greul de azi, succesul de maine

Majoritatea celor care sunt active in capul muncii au fost crescute la randul lor de mamici care au lucrat. Mama lucra in schimburi cand eram mica, si ea impreuna cu tatal meu faceau cu randul ca sa ma ia de la gradinita. O data s-au intalnit direct acasa si numai acolo si-au dat seama ca au uitat de mine. Se intampla!

Nu mai pune presiune pe tine. Nu esti o mama rea daca mai strecori un email in timp ce le dai de mancare celor mici. La fel, nu esti o angajata rea daca stai acasa cu copilul bolnav sau te gandesti la tusea de azi-noapte in mijlocul unei sedinte.

Alice Cavaleru: „As vrea sa le rog pe mame sa faca lucrurile cum vor ele, nu cum le spun cei din jur ca trebuie.”

Tot efortul tau o sa fie rasplatit. Copiii o sa stie ca se poate si vor fi inspirati de exemplul mamei puternice, indiferent daca ai lucrat de acasa, te-ai intors dupa 6 luni sau 2 ani la birou. Exista frumusete in fiecare zi imposibila, sper sa o putem vedea mai des!

Foto: Shutterstock.com