5 semne ca esti epuizata emotional fara sa iti dai seama

1
De Irina Constantin
16 mai 2021

Uneori, zambim si spunem ca mai putem, chiar daca realitatea este diferita, si nici macar noi nu ne dam seama.

Epuizarea emotionala nu este la fel de evidenta precum cea fizica. Atunci cand corpul este extenuat, acesta iti da semnale destul de clare. In schimb, cand psihicul tau a obosit, s-ar putea sa ignori acest lucru si sa ti se para ca totul este in regula.

Cu toate acestea, exista cateva semne subtile ca epuizarea emotionala si-a facut locul in viata ta. Chiar daca le asociezi cu altceva, ele ascund un burnout real, de care ar fi bine sa te ocupi cat mai repede.

Epuizarea emotionala: 5 semne ca trebuie sa iei urgent o pauza

1. Te enervezi din orice detaliu nesemnificativ

Ai vrut sa te imbraci cu o pereche de pantaloni, insa ti-ai dat seama ca sunt in cosul de rufe. Ai intins mana sa iei ceasca de cafea si ai varsat, din greseala, o punga cu faina sau bobite foarte mici de quinoa, pe care acum trebuie sa le strangi de prin toata bucataria.

De obicei, acest gen de situatii iti poate cauza, cel mult, o furie medie, care dureaza cateva secunde sau minute. In schimb, daca te regasesti enervandu-te excesiv sau chiar plangand in urma celor mai mici detalii, s-ar putea sa ai de-a face cu epuizarea emotionala.

2. Esti hipersensibila

De regula, chiar daca anumite lucruri ne afecteaza emotional, avem puterea de a le gestiona si de a trece cu succes prin si peste ele. Daca simti ca, in ultima vreme, esti afectata de lucruri care, in trecut, nu te afectau deloc, este posibil sa fi strans foarte multe emotii negestionate. Prin urmare, esti epuizata, iar noile emotii care apar sunt mult mai intense si greu de suportat.

3. Iti lipseste motivatia

Chiar daca ai vrea sa te implici in proiecte, sa faci sport si sa lucrezi pentru obiectivele tale, simti ca nu ai energia necesara pentru a te apuca de nimic. Chiar daca vrei sa te ridici din pat, simti ca nu poti. Corpul este odihnit, in aparenta, insa altceva te tine pe loc.

Cel mai probabil, acel „altceva” este epuizarea emotionala. Cand aceasta te acapareaza, este important sa iei fiecare zi – sau chiar fiecare ora – pe rand, intrebandu-te de ce ai nevoie si avand grija sa iti respecti ritmul interior actual.

4. Fie iti exprimi sentimentele necontrolat, fie deloc

Cand esti epuizata din punct de vedere emotional, s-ar putea sa te surprinzi avand refulari puternice. Poate ca ai ridicat tonul si ai inceput sa insiri, la o viteza uluitoare, toate problemele pe care le ai. Poate ca ai izbucnit in plans la birou, intr-o sedinta, fara sa poti controla fluxul de sentimente.

Sau, poate, din contra, nu ai mai vorbit de foarte mult timp despre ceea ce simti, nici macar cu prietena ta cea mai buna, careia obisnuiai sa ii spui tot ce se intampla in viata ta. Oricare ar fi cazul, este un semn ca emotiile tale au nevoie de mai multa atentie din partea ta.

5. Iei totul foarte personal

Indiferent de ce se intampla, ai senzatia ca totul este despre tine. Managerul a criticat tot departamentul, insa tu ai simtit ca nemultumirea este indreptata catre tine. Prietena ta are o dispozitie proasta, insa tu simti ca este, de fapt, suparata pe tine.

Cand esti epuizata emotional, esti mult mai sensibila la declansatori. Astfel, te poti simti atacata chiar si atunci cand nu esti. Incearca sa respiri adanc si sa iti repeti faptul ca nu tot ce se intampla in jur are legatura cu tine. Cel mai important este sa iti gasesti linistea necesara pentru a te alinia cu emotiile tale.

Foto: Unsplash.com.