Simti ca timpul trece prea repede? Iata cum sa-l incetinesti, potrivit unui neurocercetator

1
De Georgiana Dorobantu
19 apr. 2023

Astepti cu nerabdare vacante, zile libere, evenimente speciale si sarbatori, pentru ca apoi sa ai senzatia ca ai clipit si totul a trecut mult prea repede.

Este o situatie cu care cei mai multi dintre noi ne confruntam frecvent. Nu doar ca iti lasa impresia ca nu ai putut sa te bucuri pe deplin de acele momente frumoase, ci si un sentiment neplacut ca „viata trece pe langa tine”.

De ce unele luni de vara par sa zboare pur si simplu, iar februarie, care este cea mai scurta luna a anului, pare sa nu se mai termine niciodata? De ce simtim ca unele saptamani sunt mai lungi decat altele sau timpul petrecut in vacanta trece diferit fata de timpul pe care il petrecem acasa?

Perceptia pe care o avem asupra timpului este diferita de la o situatie la alta. Si daca esti precum cei mai multi oameni, poate ca ai senzatia ca timpul zboara mult prea reepede si anii trec fara sa-ti dai seama cum si unde s-au dus.

Detoxifiere de primavara pentru corp si suflet. 5 trucuri pentru energizare si buna dispozitie

Neurocercetatorul cognitiv Martin Wiener, care studiaza modul in care creierul uman percepe timpul si spatiul, explica pentru Goop ca desi simtim ca timpul este o continua – ceva linear, care are un inceput, un mijloc si un sfarsit – nu simtim intotdeauna la fel viteza cu care trece timpul. In functie de lucrurile asupra carora ne concentram, spatiul in care ne aflam si cat de familiara este o experienta, trecerea timpului pare sa fie accelerata uneori, iar alteori incetinita.

Iata cateva moduri surprinzatoare in care creierul nostru distorsioneaza timpul, potrivit specialistului:

 

Incetinesti trecerea timpului daca te concentrezi asupra timpului

Daca ai fost vreodata blocata in trafic, ai avut un zbor cu intarziere sau chiar ai asteptat cu nerabdare sa fiarba o oala cu apa, sigur ai experimentat senzatia ca timpul a incetinit. Cercetarile sugereaza ca cu cat te concentrezi mai mult asupra timpului, cu atat mai lent pare sa treaca. Acest lucru se intampla de obicei cand suntem plictisiti sau facem ceva ce nu ne dorim sa facem.

Multitasking-ul si costurile sale ascunse. De ce nu este bine sa faci mai multe lucruri in acelasi timp

La polul opus, cand esti distrasa de la trecere timpului, cu atat trece mai repede.

„Cu cat esti mai distrasa de la trecerea timpului, cu atat mai repede pare sa treaca pentru ca nu te concentrezi asupra perioadei care a trecut”, spune Wiener.

Amintirile distorsioneaza timpul

Atunci cand privesti in urma, percepi timpul diferit. „Cand te gandesti la o amintire legata de o situatie in care s-au intamplat multe lucruri, chiar daca atunci ai simtit ca a trecut repede, cand revii la acea amintire simti ca a durat mai mult decat in momentul in are ai trait-o”, spune specialistul. Este ca acea vacanta care simti ca a trecut cu viteza lumii, dar cand te gandesti la ea, pare ca a durat mai mult, ca si cum amintirea ei s-a extins.

Este valabil si opusul, cand vine vorba de amintiri cu perioade in care nu s-au intamplat prea multe – de exemplu, timpul petrecut in trafic sau intr-un avion. Cand te gandesti din nou la acele experiente, probabil simti ca au fost relativ scurte.

Dopamina afecteaza perceptia asupra timpului

Oamenii de stiinta nu inteleg inca pe deplin modul in care creierul proceseaza timpul, dar noi cercetari arata ca dopamina, neurotransmitatorul care este eliberat in creier cand simtim placere, ar putea avea un rol important. „Tot ceea ce creste nivelul de dopamina are tendinta de a ne accelera senzatia ca timpul trece cu rapiditate. Iar ceea ce reduce dopamina ne incetineste perceptia asupra timpului”, spune Wiener.

Spatiul afecteaza modul in care percepem timpul

„Cu cat un spatiu este mai mare, cu atat timpul pare sa treaca mai incet”, spune expertul. Acest lucru se aplica asupra spatiului in care te afli sau asupra distantei, cand calatoresti. De exemplu, lipsa miscarii in spatiu atunci cand esti blocat in trafic face ca timpul sa treaca mai greu. Cand alegi ruta mai lunga simti ca a trecut mai putin timp decat daca ai fi ales o ruta mai scurta, dar aglomerata. In mod similar, felul in care ne miscam corpul prin spatiu poate schimba perceptia asupra timpului – putem simti ca timpul trece mai repede daca dansam sau alergam, comparativ cu atunci cand stam pe loc.

Cei mai de succes oameni petrec primele 10 minute ale diminetii facand asta

Familiarizarea extinde spatiul si contracta timpul

Cu cat esti mai familiarizata cu un lucru, precum ruta pe care mergi spre birou sau drumul catre cafeneaua ta preferata, cu atat simti ca iti ia mai putin timp sa ajungi acolo, dar cu atat mai lunga ti se pare distanta.

„Prima data cand mergi undeva poti simti ca a durat mult timp sa ajungi acolo, dar ca nu este atat de departe, in privinta distantei”, spune Wiener. „Dupa ce mergi repetat pe acea ruta si devii familiarizata cu ea, in cele din urma ti se va parea ca a durat mai putin sa ajungi acolo, dar distanta ti se va parea mai mare”, adauga expertul.

Cercetatorii inca incearca sa descopere secretele creierului uman si modul in care acesta proceseaza trecerea timpului. Dar perceptia asupra timpului este doar atat: o perceptie. Sa experimentezi cu aceste idei legate de trecerea timpului te-ar putea ajuta sa gasesti modalitati prin care sa accelerezi trecerea timpului in cele mai plictisitoare momente si sa-l incetinesti cand vrei ca o experienta sa dureze mai mult.

Foto: freepik.com