Uneori, viata iti scapa de sub control. Aceasta tehnica inedita te poate salva

1
De Denisa Toma
27 nov. 2018

Echilibrul este foarte fragil, avand in vedere ca ne straduim sa satisfacem cerintele de moment, sa ne respectam promisiunile si, daca mai avem timp si energie, sa ne implinim propriile vise.

De multe ori se intampla sa fim coplesiti de indatoririle de zi cu zi. Provocarile neasteptate din fiecare zi stau in calea intentiilor noastre.

Din senin, imprimanta te anunta ca noul cartus este incompatibil. Activitatea pentru care rezervasesi o ora dureaza mai mult de doua ore si iti da toate planurile peste cap. La supermarket nu gasesti ingredientul esential pentru cina pe care o planuisesi, si trebuie sa te gandesti la altceva.

Nu gasesti loc de parcare in fata salii de fitness si trebuie sa mergi mult pe jos. Primesti notificare ca trebuie sa platesti factura, trebuie sa schimbi cauciucurile masinii si sa-i gasesti copilului costum de spiridus pentru serbarea de la gradinita. Si printre toate acestea, trebuie sa-ti gasesti timp sa mai si traiesti. Cine mai are timp sa se gandeasca la ceea ce isi doreste cu adevarat?

Viata ne redirectioneaza in diferite moduri, fie ca sunt minore sau majore. Iar echilibrul, odata pierdut, duce la aparitia problemelor de sanatate care pun obligatoriu pauza si incetinesc ritmul tuturor, atat al celui bolnav, cat si al celor care il ingrijesc.

Dar cum sa faci fata tuturor provocarilor si cum sa jonglezi cu toate situatiile care apar? O modalitate este sa-ti imaginezi ca ai trei oale pe foc si esti cu ochii pe toate, pe masura ce ele fierb.

Oala activitatilor de mentenanta

Prima oala este plina cu activitatile de mentenanta. Fara mentenanta, totul se strica pana la urma. Iar in aceasta categorie intra toate indatoririle de zi cu zi. Vasele trebuie spalate, masina are nevoie de schimbarea uleuiului, nasturele care a cazut trebuie cusut la loc daca vrei sa mai porti acea camasa. Corpul tau are nevoie de intretinere, de asemenea, unghiile trebuie taiate, parul trebuie spalat, trebuie sa dormi suficient, sa faci exercitii si sa ai o dieta sanatoasa. Problemele de sanatate trebuie monitorizate, fiind necesare vizite la medic, analize, tratamente etc.

Si relatiile au nevoie de atentie, iar daca sunt neglijate, cad intr-un cerc vicios de conflicte care escaladeaza tot mai mult. De multe ori, certurile sunt cauzate de sentimentul unuia dintre parteneri ca este neglijat, mai mult decat de motive reale.

Aceste treburi de mentenanta iti pot ocupa intreaga zi, daca le permiti. Dar cat de mult poti tolera? Cat de multa frustrare poti accepta din cauza lucrurilor banale care trebuie rezolvate si pe care le amani? Pentru ca „oala” indatoririlor de mentenanta sa nu dea pe dinafara, trebuie sa te ocupi din timp de ele. Amanarea obligatiilor creeaza presiune, stres, frustrare si se manifesta asupra celorlalte aspecte ale vietii. Iar pentru a evita asta, imparte sarcinile cu cei din jur. Tot ceea ce se intampla in casa, in curte, tot ceea ce tine de ingrijirea copiilor, a parintilor in varsta, a animalelor de companie trebuie impartit cu partenerul de viata sau persoanele alaturi de care traiesti. Nu face greseala de a lua totul asupra ta.

Oala promisiunilor si angajamentelor

Cea de-a doua oala contine angajamentele tale. Este vorba despre promisiunile pe care le-ai facut, responsabilitatile pe care ti le-ai asumat si care pot fi modificate. Dar nu oricum. Pentru a-ti pastra echilibrul psihic, trebuie sa intelegi ca exista o ierarhie si o ordine a acestor promisiuni. Importanta lor este data de barometrul tau interior si de simtul datoriei.

De exemplu, intelegerea de a face o plimbare dupa cina alaturi de un prieten sau partenerul de viata este mai usor de incalcat decat renuntarea la un eveniment care implica multe persoane, bilete la un spectacol, transport etc. Respectarea deadline-ului pentru un proiect la locul de munca, prezentarea la o intalnire importanta sau la sedinta de sfarsit de an cu parintii sunt angajamente mult mai dificil de incalcat.

Sunt treburi nefinalizate, prezente pana in momentul in care le realizezi sau pana cand vremea lor a trecut, iar acum sunt irelevante. Sentimentul de vinovatie si anxietate insoteste treburile nefinalizate. Iar cand prea multe dintre aceste indatoriri sunt incalcate, povara lor este mult prea mare si riscam sa ne pierdem echilibrul. Cand simti ca lista ta este deja mult prea plina, nu iti mai asuma alte responsabilitati. Invata sa spui „Nu” atunci cand este necesar. Nu inseamna ca esti egoista, ci doar ca intelegi limita timpului tau si a energiei tale.

Oala sufletului

Cea de-a treia oala este cea care contine activitatile nepretuite care iti hranesc sufletul. Timpul, atentia si energia dedicate creativitatii, frumusetii si tuturor lucrurilor sau activitatilor care iti aduc bucurie. Sunt acele actiuni pe care ti le doresti pentru tine, nu pentru ca sunt obligatorii sau pentru ca ceilalti le asteapta de la tine. Dar tocmai de aceea exista riscul sa le amani si sa le neglijezi. Iar cand faci asta, risti sa creezi un dezechilibru grav, care pune in pericol atat restul celorlalte activitati, dar mai ales bunastarea ta fizica si psihica.

Foto: Shutterstock.com