„Ne confruntam cu o criza globala”: Lady Gaga vorbeste despre sanatate mentala si sinucidere

Lady Gaga
1
De Roxana Dobrita
15 nov. 2018

Lady Gaga a tinut un discurs pasional despre sanatate mentala si sinucidere, atragand atentia asupra faptului ca „pierdem o generatie de tineri”. 

Cantareata a luat cuvantul la a treia editie anuala a Premiilor Patron of the Artists oferite de SAG AFTRA Foundation, unde a fost premiata.

Discursul sau de 23 de minute, in urma castigarii Premiului Artists Inspiration, a continut detalii despre propriile sale probleme de sanatate mentala, temerile ei pentru tinerii muzicieni si artisti care se chinuie sa vorbeasca despre suferinta prin care trec si planurile sale de a pune la punct programe viitoare.

„Pierdem o generatie de tineri care nu cred ca vocile lor merita auzite, care cred ca durerea lor nu are sfarsit”, a spus ea.

„Care cred ca contributiile lor nu sunt suficient de valoroase pentru a schimba ceva in societatea si cultura in care traim. Ne confruntam cu o criza de proportii globale si cauza acestei crize este inabilitatea noastra, refuzul nostru de a fi deschisi si sinceri despre un lucru: sanatatea mentala.”

Lady Gaga a rugat publicul sa se concentreze pe bunatate si a tras un semnal de alarma asupra faptului ca inca avem o problema in a vorbi public despre problemele de sanatate mentala.

„Cand tin discursuri despre bunatate, oamenii se angajeaza in discutii pasionale, dar cand vorbesc despre sanatatea mentala, chiar si sau mai ales cand vorbesc despre problemele mele de sanatate mentala, se lasa linistea in sala”, a spus ea.

„Cel mult ma asteapta o coada sumbra de oameni la iesire pentru a-mi sopti in intuneric cele mai intunecate secrete. Trebuie sa aducem sanatatea mentala la lumina. Trebuie sa ne spunem povestile astfel incat sanatatea mentala globala sa nu se mai ascunda in intuneric. E periculos si stim asta. Are loc atata violenta astazi din aceasta cauza.”

Nu e prima data cand Lady Gaga a vorbit despre sanatatea mentala.

In octombrie a publicat un eseu emotionant in care a vorbit despre nevoia urgenta de mai multe servicii de sanatate mentala in toata lumea – dar si despre nevoia de a pune punct stigmei din jurul bolilor mentale.

In cadrul ceremoniei de premiere mentionata mai sus, Lady Gaga si-a spus si planurile pentru crearea unui program specific de sanatate mentala care nu doar raspunde situatiilor de urgenta sau se concentreaza pe detalii si raspunsuri medicale.

„Pana in anul 2030, vreau ca fiecare om sa aiba pe cineva cu care sa poata vorbi, un expert care sa-l poata ajuta. Lupt pentru asta pentru ca multi cred ca despre sanatatea mentala vorbim doar in criza sau cand ceva trebuie reparat. Vreau sa existe echipe care sa se ocupe de preventie.

Nu trebuie sa ne gandim doar in termeni de doctori si ore facturabile si internari in spital, ci si la grija si protectie preventiva, holistica. Ai o echipa care se ocupa de sanatatea ta mentala? Din cine e formata? Care sunt oamenii care te pot ajuta? Care sunt activitatile care ne pot reduce stresul?”

A vorbit de asemenea si de propria sa echipa, oamenii care o ajuta cu problemele de sanatate mentala.

„Am invatat ca problemele mele se pot trata si ca nu mai trebuie sa traiesc in frica, ci le pot infrunta cu curaj.”

La inceputul acestui an, Lady Gaga s-a vazut nevoita sa-si anuleze restul concertelor din turneul Joanne din cauza problemelor cauzate de fibromalgie.

In 2016, tot ea a scris o scrisoare deschisa in care a vorbit deschis despre lupta ei cu sindromul post-traumatic.

Foto: Getty Images