Stresul are si efecte pozitive. Tu stii care sunt?

1
De Monica Radulescu
17 oct. 2018

Traim intr-o societate in care totul merge pe repede inainte. Asteptarile sunt atat de mari incat nimic din ceea ce faci nu pare vreodata suficient. Astfel, sa nu te stresezi pare mai mult o gluma.

Insa stresul face parte din viata noastra si daca nu invatam sa il gestionam, ne imbolnaveste. O spun toate studiile. Vestea buna este ca stresul are si efecte pozitive.

Am vorbit cu Monica Dinulescu, psihoterapeut si fondator al Centrului de Terapie prin Ras Mandarin,  despre situatiile in care este util.

Stresul te scoate din zona de confort

In zona de confort, iti este cald si bine si esti detasat de tot ce se intampla in jurul tau. In momentul in care apare un factor de stres si te scoate din “barlog”, specialistii spun ca se instaleaza instinctul de supravietuire.

Iar acesta dicteaza reactiile pe care le poti avea in fata pericolului: lupta, fugi sau ingheata.

”In momentul in care se activeaza acest sistem de supravietuire, in organism au loc o serie de modificari. Ce se intampla mai exact? Inima incepe sa pompeze sange mai rapid si grupele mari de muschi sunt irigate cu sange pentru a putea sa deserveasca corpul in momentul in care acesta ar trebui sa lupte sau sa fuga”, explica psihoterapeutul.

Aceste reactii sunt bune pentru ca provoaca organismul sa iasa din zona de confort.

Un om care nu este supus unui stres cat de mic, se poate activa mai greu in cazul unor situatii care cer reactii imediate.

Stresul te ajuta sa fii sanatos

Oricat de ciudat suna, stresul te mentine sanatos. “Traind intr-o lume duala. Percepem binele in raport cu raul,  frumosul in raport cu uratul si lucrurile constructive in raport cu cele distructive. Daca nu ar exista nemultumirea, poate nu am sti cum arata multumirea. Daca nu ar exista tristetea, poate nu am sti cum arata fericirea.

Daca ar fi sa grupam acesti factori,  am putea numi stresul pozitiv un stres activ, care ne mentine tineri. Stresul negativ ne imbatraneste, ne termina rezervoarele de energie si nu este benefic pentru sanatatea noastra”, spune Monica Dinulescu.

Stresul te mentine activ

O doza mica de stres te ajuta sa cresti continuu, sa te dezvolti si sa inveti mereu noi si noi lucruri. Stand in zona de confort, nu se va intampla acest lucru. In plus, cheia este sa vezi situatiile stresante ca provocari carora le poti face fata si nu ca fiind coplesitoare, de nedepasit.

Stresul iti creste imunitatea

“In momentul in care organismul este supus unui stres controlat din punct de vedere psihic si fiziv,  in final putem vorbi si de o imunitate marita. Imunitatea scade cand suntem foarte obositi, foarte stresati si rezervele sunt pe zero”, spune psihoterapeutul.

Pe de alta parte, imunitatea poate creste in momentul in care alegi o atitudine pozitiva fata de stimulii din viata ta. In plus, reusesti chiar sa iti creezi un scut de protectie in fata factorilor care te streseaza.

Cu alte cuvinte, stresul nu poate fi evitat. Depinde doar de tine cum alegem sa faci fata situatiilor care te pun in dificultate.

Foto: Shutterstock.com