Te indragostesti numai de barbati inteligenti? Afla care e motivul!

1
De Larisa Giurea
29 apr. 2019

Conversatiile profunde, interesante si provocatoare, acel simt special al umorului si abordarea diferitelor subiecte sunt factorii care aprind flacara pasiunii pentru unele dintre noi. Uneori acest aspect primeaza in fata trasaturilor fizice de orice fel. Daca esti atrasa de inteligenta, felicitari! Te poti considera sapiosexuala!

Stim deja ca principalul organ erotic si sexual, inainte de zonele mai evidente, este creierul. De altfel, toata lumea vrea ca partenerul sau partenera sa aiba suficienta materie cenusie, nu?

Cand ne intrebam ce calitati dorim sa aiba partenerul ideal, in afara de aspectul fizic, inteligenta ocupa locul cel mai important. In timpul procesului complex de seductie si indragostire, componenta intelectuala are un rol preponderent pentru sapiosexuali.

Atat cei care exercita acest tip de atractivitate, cat si cei care sunt atrasi de aceste aspecte in alte persoane se numesc sapiosexuali. Desi este un cuvant nou, provine din doi termeni latinesti: sapien = destept, inteligent si sexualis = legat de sex.

Una dintre explicatiile date de specialisti este ca atunci cand suntem atrasi de oameni inteligenti, acestia devin o oglinda ce reflecta dorinta noastra inconstienta de a dezvolta aceleasi calitati.

O alta explicatie, asa cum arata un studiu al Universitatii din Mexic, ar fi ca barbatii cu IQ mai mare sunt mai virili. Se explica, deci, atractia femeilor pentru acesti barbati cu „gene bune”.

10 calitati pe care ar trebui sa le aiba barbatul de care te vei indragosti

1. Alegeri pe termen lung

Sapiosexualii sustin ca nu sunt ghidati de imbolduri fizice sau de alta natura, ci ca pretuiesc inteligenta si simt placere in acest sens. Interesant este ca acest aspect nu se aplica neaparat la relatiile de scurta durata. Exista o tendinta de a folosi acest concept atunci cand este vorba de alegerea partenerului pentru o relatie pe termen lung.

2. Nu te joci cu inima, te joci cu mintea

Ca parte din ritmul ludic pe care il are o intalnire romantica, un sapiosexual este capabil sa poarte conversatii filozofice, politice sau psihologice (fara a suna ca un snob!). Acesta este un component logic al dinamicii relationale in care intensitatea erosului merge mana in mana cu varietatea de probleme ce pot fi abordate intr-un schimb de idei.

Astrologie: 6 zodii intelectuale care au un raspuns la orice

3. In cautarea stabilitatii

Atractia sapiosexualilor ar putea fi bazata pe o variabila biologica mostenita. Oamenii tind sa caute anumiti factori ideali pentru intemeierea unei relatii de lunga durata. Un candidat puternic si sigur pe el promite un viitor stabil!

4. Sapiosexualitatea nu este un fetis

Este important de mentionat ca aceasta orientare nu este sinonima cu fetisul sexual. Cu toate acestea, atunci cand o persoana exagereaza, fara a-si putea controla impulsurile sau care are doar interes sexual fata de aceasta orientare, ea poate deveni o patologie. Astfel sapiosexualitatea poate fi asociata unui fetis sexual, ca de altfel exagerarea inadecvata a oricarui aspect al relatiile umane.

Inteligenta emotionala te poate ajuta sa-ti schimbi viata

5. Nymphobrainiacs?

Psihologia sustine ca sapiosexualii sunt stimulati sau provocati de modul in care gandeste cealalta persoana, ei se indragosesc de mintea celuilalt. De aceea, sapiosexualii sunt uneori numiti „nymphobrainiacs” (in limba engleza, „obsedati din punct de vedere sexual de inteligenta”). Cam extrem, nu-i asa?

Este deci sapiosexualitatea o tendinta actuala sau o preferinta mostenita din mosi-stramosi?

In ceea ce priveste diferenta dintre sexe, aparent noi, femeile, tindem sa apreciem mai mult inteligenta la partenerii nostri. Asta nu inseamna ca barbatii nu isi doresc partenere destepte sau ca nu apreciaza inteligenta femeilor de langa ei. Pur si simplu, exista alte variabile care reprezinta o prioritate pentru ei.

Femeile simt mai degraba o atractie puternica pentru barbatii inteligenti, deoarece gasesc ca acestia au sanse mai mari de a supravietui si de a avea resurse economice. Asta le face pe femei sa se simte ocrotite, protejate si in siguranta.

In ceea ce priveste evolutia, este evident ca stramosii nostri isi cautau parteneri inteligenti pentru a trai cat mai mult. Un partener mai putin destept ar fi insemnat sanse mai mici de supravietuire. S-a schimbat ceva acum ca am evoluat ca specie? E posibil ca acelasi instinct de supravietuire sa ne ghideze existenta si in prezent. Cautam in continuare un partener amuzant, inteligent si capabil. Pentru o viata mai buna.

Foto: Shutterstock.com