Beauty Q&A cu Dana Sota: Despre acnee, riduri si eficienta mastilor preparate in casa

1
De Teodora Tirca
13 nov. 2018

Pielea frumoasa pune o gramada de intrebari care uneori raman fara raspuns, oricat de multe creme si serumuri am aplica. De fapt, uneori ii facem chiar rau aplicand, poate, tratamente prea dure sau nepotrivite tipului nostru de ten.

Asa ca ne-am gandit sa ne rezolvam cele mai arzatoare dileme de frumusete apeland la experienta unui specialist: Dana Sota, Beauty&Wellness Consultant. Prima data cand am cunoscut-o personal pe Dana, purta un ruj burgundy absolut seducator, dar restul machiajului ei era destul de natural incat sa-mi dau seama ca are o piele frumoasa, uniforma si luminoasa. Evident ca nu m-am putut abtine, si am asaltat-o cu o avalansa de intrebari. Iata, mai jos, ce lucruri interesante am aflat:

Foto: Alex Rosieanu

1. Crezi in mastile preparate acasa din ingrediente naturale (ulei de cocos, miere, galbenus de ou etc.)? In ce masura ne pot ajuta acestea sa rezolvam probleme ale pielii?

Da, sigur, sunt un mare fan al mastilor pregatite acasa, dar ideea este sa stii exact ce ti se potriveste, de ce are nevoie tenul tau. Daca sunt realizate cu ingrediente de calitate bine alese si corect combinate, ele pot ajuta foarte mult.

Pentru luminozitate, de exemplu, alegem citricele, pentru tenul gras si acneic argila, pentru tenul uscat – banane si miere, si asa mai departe. Desigur, nu se rezolva toate problemele pielii cu ajutorul mastilor, dar folosite de doua ori pe saptamana chiar pot fi de ajutor.

2. Care sunt pasii pe care ar trebui sa-i parcurgem pentru a combate acneea hormonala?

Cred ca orice tine de partea hormonala trebuie investigat la medic, el este cel care da tratamente, atat intern cat si extern. Asadar, nu va tratati dupa ureche.

3. Care sunt obiceiurile noastre zilnice care pe termen lung cauzeaza riduri?

In primul rand, mimica si expresiile faciale, dar nu o sa ne abtinem acum sa radem sau sa ne miram! Ridurile de expresie apar, deci, primele.
Apoi, fumatul este cel mai nociv dintre obiceiuri, nu numai ca devitalizeaza tenul si il face tern si opac, dar creeaza/accentueaza ridurile din zona buzelor si a ochilor.
Mersul la plaja fara SPF sau cu SPF insuficient – soarele este inamicul numarul 1 al pielii, pentru ca rupe reteaua de colagen si elastina din piele. Din pacate, colagenul nu prea se mai poate reface, deci odata distrus, ridurile raman definitive.

Spalatul pe fata cu apa foarte rece sau foarte fierbinte distruge bariera naturala de protectie a pielii, iar daca nu aplicam crema imediat, se pot forma riduri.
De asemenea, alimentatia poate cauza riduri! Daaa, zaharul creaaza fenomenul de glicatie care, practic, distruge fibrele de colagen.
Si exfolierea excesiva poate dauna in acest sens, dar si produsele dure, nepotrivite tipului nostru de ten.

4. E adevarat ca zaharul cauzeaza acnee?

Desigur, daca ne confruntam cu acneea, este bine sa avem o dieta bogata in carbohidrati complecsi, zinc, vitamina A si E, acizi grasi omega-3, antioxidanti.
Procesul care are loc, chimic vorbind, este putin mai complex: sunt anumite mancaruri care cresc nivelul zaharului in sange, iar atunci corpul elibereaza insulina. Insulina in exces face ca glandele sebacee sa produca mai mult sebum, iar atunci se poate forma acneea. Printre mancarurile care cresc insulina se numara: pastele, orezul alb, painea alba, dulciurile.

5. Ce ingrediente din cremele si serumurile de ingrijire pot cauza acnee/sensibilitate?

In principiu, e vorba despre ingrediente care inchid porii, daca ne referim la acnee, iar acestea sunt foarte multe. Enumerez doar cateva: uleiul si untul de cocos, uleiul de argan, uleiul/untul de shea, lanolina, extractul de alge, benzaldehida, isopropil palmitate, acidul lauric. Acestea sunt clar de evitat daca exista o predispozitie pentru acnee.

Foto: Instagram – Jessica Clements