Cel mai bogat izvor de colagen: alimentul care ajuta la intinerirea organismului

intinerirea organismului
Alice Moisescu1
De Alice Moisescu
7 nov. 2018

Da, stim ca suna incredibil, doamnelor. Dar este adevarat! Exista un aliment capabil sa compenseze deficitul de colagen din corpul feminin si sa il intinereasca cu cativa ani: arpacasul din orz.

Pielea, parul si unghiile voastre pot fi acum sanatoase si tinere cu ajutorul acestor boabe decorticate de orz.

Este interesant faptul ca, in trecut, arpacasul din orz era considerat o delicatesa, pe care si-o permiteau doar demnitarii. Acum, acesta este la indemana oricui, putand fi gasit cu usurinta in comert.

Proprietati benefice ale arpacasului din orz

Arpacasul din orz contine o cantitate mare de substante nutritive care sunt necesare pentru functionarea normala a organismului.

Arpacasul fiert este denumit in popor ”terciul frumusetii”, aceasta cereala continand o cantitate enorma de lizina – aminoacidul care participa activ la sinteza colagenului.

Toata lumea stie ca acesta contribuie la mentinerea elasticitatii pielii, impiedicand, astfel, formarea ridurilor.

Inca un motiv bun de a include arpacasul in meniul nostru este reprezentat de cantitatea mare de vitamine pe care acesta la contine: A, PP, E si vitaminele grupului B.

Consumul regulat al terciului din arpacas nu contribuie doar la mentinerea frumusetii pielii, ci si la scaderea in greutate. Acest aliment satios si hipocaloric este bogat in celuloza si proteine.

Cum preparam asa-zisul ”terci al frumusetii”

Ingrediente:

Un pahar de arpacas din orz;

Un litru de apa;

2 litri de lapte.

Mod de preparare:

Acoperiti arpacasul cu apa si lasati-l sa se inmoaie peste noapte;

Spalati-l si acoperiti-l cu lapte cald;

Aduceti terciul pana la punctul de fierbere, dupa care acoperiti-l cu un capac si fierbeti-l la bain-marie pe parcursul a 3 ore.

Terciul va capata, astfel, o nuanta placuta de bej si un gust de lapte innabusit. Nu va lasati intimidate de timpul indelung de preparare: va trebui sa interveniti doar in prima etapa de preparare, intrucat terciul se fierbe practic singur.

Arpacasul din orz, ingredient minune

Arpacasul are multiple intrebuintari. Preparat sub forma de ceai, acesta este un bun remediu impotriva acneei, pistruilor, negilor si afectiunilor cutanate.

Arpacasul mai combate si constipatia, avitaminoza, este cicatrizant, curata pielea si prezinta proprietati tonice.

Trebuie stiut insa ca o cura de ceai de arpacas pentru curatarea pielii dureaza intre o luna si trei luni, in functie de marimea si profunzimea afectiunii, de aceea cine-si propune sa apeleze la acest remediu naturist trebuie sa aiba foarte multa rabdare, deoarece cateva cani de ceai nu fac minuni.

Ca sa prepari ceaiul, mai intai de toate, spala doua linguri de arpacas in mai multe ape, pana cand apa ramane limpede. Lasa-l la scurs, apoi pune-l intr-o tigaie si, la foc mic, rumeneste-l timp de zece minute, fara ulei, unt sau grasime.

Apoi, pune arpacasul la fiert pentru alte zece minute cu o cana de apa clocotita. Strecoara-l si bea zilnic, cate doua cani de ceai cald, neindulcit. Boabele de arpacas care raman pot fi mancate ca orice fruct, coacaza, mura, afina, din ceaiurile traditionale.

Foto: Shutterstock.com