Cum iti afecteaza hormonii culoarea parului?

1
De Teodora Tirca
5 iun. 2021

Hormonii si potentialele dezechilibre hormonale afecteaza organismul in totalitate, de la starea de spirit si pana la somn sau libido.

Desi cuvantul “hormoni” poate te duce cu gandul la acneea aparuta in adolescenta, acestia au un efect real si asupra parului. Nu este vorba neaparat numai despre sanatatea parului tau, ci chiar si despre culoarea lui.

„Fiecare persoana are parul diferit si hormonii au un efect diferit asupra fiecaruia dintre noi. In mod clar au un impact asupra culorii parului, fie ca este vopsit sau natural”, declara medicul dermatolog Siobhan Jones pentru glamourmagazine.co.uk.

Estrogenul, progesteronul si cortizolul joaca un rol important in schimbarile de culoare la nivelul parului. Dar estrogenul este principalul factor care determina continutul a doua tipuri de melanina, cunoscute ca eumelanina si feomelanina, in parul femeilor.

O productie mai mare de eumelanina poate face parul mai inchis la culoare, rezultatul fiind un par mai dificil de colorat sau mai rezistent la decolorare. Mai putina eumelanina va avea ca rezultat un par de culoare mai deschisa si mai usor de decolorat. Productia de feomelanina va creste nuantele de roscat din par, ceea ce duce la obtinerea unor tonuri mai calde. Fara aceste tipuri de melanina, parul poate deveni alb.

In esenta, acesti hormoni fac ca parul tau sa fie mai inchis sau mai deschis la culoare, sau sa aiba tonuri mai calde. Influenteaza modul in care parul tau reactioneaza atunci cand il vopsesti, dar pot schimba si culoarea naturala a parului nevopsit.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: Unsplash.com.