Chiar si un nivel usor crescut poate sa cauzeze mult haos in corp, de aceea sanatatea hormonala trebuie sa fie prioritara pentru o femeie – la orice varsta.
Atunci cand vorbim despre hormoni, cea mai mare greseala este sa mergi pe presupuneri si sa te tratezi „dupa ureche”, in loc sa ajungi la radacina problemei, a spus pentru mindbodygreen medicul specialist in obstetrica/ginecologie si nutritie keto Jaime Seeman, autoarea cartii Hard To Kill. „Chiar daca nu esti medic, tu iti cunosti cel mai bine corpul si uneori e bine sa-ti asculti intuitia si sa decizi ce functioneaza pentru tine si ce nu”.
Cu toate acestea, exista cateva reguli generale care te vor ajuta enorm pe partea hormonala. Mai jos, Seeman ofera cateva dintre sfaturile ei testate:
Construieste masa musculara
„Daca vrei sa fentezi imbatranirea prematura, trebuie sa te concentrezi pe cresterea si mentinerea masei musculare”, declara Seeman. „Masa musculara e foarte importanta si te protejeaza de aproape orice afectiune care vine odata cu inaintarea in varsta”. Da, chiar si de dezechilibrele hormonale: stim ca masa musculara este un predictor al longevitatii si sanatatii, dar conform lui Seeman, este la fel de importanta pentru sanatatea metabolica si hormonala.
„Majoritatea oamenilor cred ca muschii sunt doar estetici, dar nu este adevarat. Muschiul este un organ endocrin. El secreta literalmente substante chimice care comunica cu creierul si cu inima ta”, adauga ea. De fapt, cercetarile arata ca dezvoltarea muschilor poate mentine rata metabolica de baza in crestere si poate influenta pozitiv reglarea hormonala. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca antrenamentul de forta poate creste nivelul anumitor hormoni care iti dau mai multa energie.
„Mi-as dori doar ca femeile sa imbratiseze mai mult antrenamentul de forta”, adauga ea. „Daca ai numai 30 de minute la dispozitie ca sa mergi la sala, coboara de pe eliptica… Daca ridici greutati in mod corect, poti considera ca ai facut si un antrenament cardio, si vei avea ca beneficiu cresterea sau mentinerea masei musculare.”
Ai grija sa dormi cum trebuie
Somnul prost iti poate da peste cap hormonii mai mult decat orice. De exemplu, daca ai niveluri mai mari de grelina si niveluri mai scazute de leptina, ceea ce se intampla atunci cand nu te odihnesti cum trebuie, vei avea o stare emotionala mai proasta si iti va fi mai foame decat de obicei.
„Intri intr-o criza energetica; cortizolul tau o ia razna”, adauga Seeman, motiv pentru care s-ar putea sa apelezi la alimente mai putin sanatoase, care cresc drastic nivelul zaharului in sange. „Vei fi mai tentata sa mananci fast-food”, spune medicul, pentru ca organismul iti va cere alimente grase si bogate in calorii. In plus, ai un nivel mai scazut de serotonina si dopamina atunci cand nu dormi suficient.
Poate fi greu sa te bucuri de un somn de calitate – mai ales daca lucrezi si noaptea, asa cum e cazul lui Seeman – dar straduieste-te sa ai o igiena buna a somnului cand poti (si cere ajutor specializat in cazul in care problemele cu somnul ajung sa te impiedice sa functionezi).
„Eu fac exercitii de respiratie extra-profunda inainte de somn, iar atunci cand e posibil merg la culcare cu o ora mai devreme ca sa compensez, pe cat se poate, somnul pierdut”, spune medicul referitor la rutina ei personala.
Prioritizeaza sanatatea mintala
La fel ca somnul prost, sanatatea mintala precara poate afecta organismul. Cortizolul, faimosul hormon al stresului, poate duce la o crestere a insulinei, care apoi iti afecteaza negativ metabolismul glucozei. Rezultatul? Este posibil sa ai pofta de mai multe zaharuri si carbohidrati. De asemenea, nivelul ridicat de cortizol va afecta somnul, ceea ce nu face decat sa perpetueze dezechilibrul hormonal.
„E foarte important sa-ti faci timp in fiecare zi ca sa-ti hranesti sanatatea mintala, sistemul nervos parasimpatic”, spune Seeman. De exemplu, ea face zilnic pauze pentru exercitii de respiratie: „Pe mine ma ajuta mult si le invat si pe pacientele mele la clinica sa le faca”, adauga ea. „E ceva ce poti face oriunde, nu-ti ia mult timp si rezultatele sunt imediate cand vine vorba despre gestionarea stresului.” Bineinteles, specialistul se refera la stresul obisnuit de zi cu zi, nu la evenimentele dramatice, care iti schimba cursul vietii si care sunt mult mai greu de gestionat.
Foto: Freepik.com