5 lucruri ciudate care s-au intamplat dupa explozia reactorului de la Cernobîl

1
De Irina Constantin
30 iul. 2019

Serialul produs de HBO a adus din nou in atentia publicului evenimentele catastrofale petrecute in apropierea orasului Pripyat.

In 1986 a avut loc un incident care avea sa afecteze milioane de oameni, la nivel global, chiar si la ani buni dupa ce s-a intamplat. Explozia de la centrala nucleara de la Cernobîl a avut efecte puternice, afectand si astazi zonele din jurul reactorului.

Cernobîl, serialul despre care vorbeste toata lumea: Mai bun decat Game of Thrones

Desi inainte de aparitia serialului povestea de la Cernobîl a fost ingropata in istorie, in prezent numeroase persoane viziteaza zona de excluziune si sunt tot mai curioase sa afle si sa vada cu ochii lor efectele castastrofei.

5 lucruri ciudate care s-au intamplat la Cernobîl dupa tragicul eveniment

1. Roata panoramica din Pripyat a functionat timp de o zi, pentru a ajuta localnicii sa treaca mai usor peste trauma

Celebrul parc de distractii dezafectat care apare in pozele de pe Instagram trebuia sa intre in functiune pe 1 mai 1986, la cinci zile dupa explozie.

Desi parcul nu a mai fost deschis niciodata, roata s-a pus in miscare a doua zi dupa dezastru, pentru a ajuta oamenii din zona sa uite de cele intamplate si sa se relaxeze macar pentru cateva minute.

Cele mai bune 10 documentare despre cazuri reale de crime si disparitii

2. La putin timp dupa explozie, artistii stradali au intrat in zona de excluziune pentru a desena siluete fantomatice pe zidurile din Pripyat

Nu a trecut mult timp de la dezastru pana cand desenele graffiti au inceput sa apara peste tot in Pripyat. Ele au fost create ca omagiu adus celor ce si-au pierdut viata sau au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele.

View this post on Instagram

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ One of my favorite street art series, “shadow children”, found on the abandoned buildings around #Prypiat – I was fascinated with the mystery behind the ‘iron curtain’ as a child, and visited to get a peek at the remnants of Soviet life. Left the #exclusionzone with a far more somberly view of the area than expected ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Now that HBO brought #Chernobyl into mainstream awareness, I sincerely hope those that visit to collect a trendy selfie – also leaves with a greater understanding of nuclear destruction, and of societal dysfunction fueled by vanity and lies. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #ShotoniPhone #ShotoniPhone6 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #travelthrowback #pripyat #chornobyl #chornobyltour #travelukraine #abandonedbuilding #shadowart #streetart #streetartphotography #blackandwhiteart #statementart

A post shared by random.parts (@random.parts) on

Desenele infatiseaza, de cele mai multe ori, niste siluete negre. Se crede ca ele simbolizeaza spiritele celor ce au locuit in zona.

3. Turistii au asezat papusi sinistre la ferestre si pe paturile abandonate

Contrar aparentelor, papusile rupte, arse sau acoperite de cenusa nu au fost lasate acolo de rezidentii ce au fost nevoiti sa paraseasca zona dupa dezastru.

Ele au fost puse la geamuri si pe paturile dintr-o gradinita abandonata pentru un plus de efect dramatic. De altfel, turistii care frecventeaza zona sunt adesea criticati pentru ca nu respecta gravitatea situatiei si prefera sa transforme totul in ceva instagramabil.

4. Desi locuitul in zona de excluziune este strict interzis, cativa rezidenti s-au intors in locul pe care il numesc „acasa”

Chiar daca a trecut foarte mult timp de la evenimentul Cernobîl, zonele afectate inca emana un nivel ridicat de radiatii. Acesta este deosebit de periculos, chiar si acum, in 2019.

View this post on Instagram

There has been a lot of negative press that I have seen today about Instagram influencers being disrespectful by posting photos of themselves at Chernobyl. I have seen some distasteful pictures, however, by them going to these places and posting pictures on Instagram it increases the tourism to both Chernobyl and Ukraine which I think is great. I took lots of pictures at Chernobyl and I will be sharing them with you all. I enjoy sharing my photos and stories with people and I enjoy listening to others and hearing about/seeing all the places they have visited… So essentially I hope none of you are offended by any of my Chernobyl posts! The tour itself was absolutely fantastic and one I think everyone should experience. There is a lot of walking involved and ducking and diving under bushes. The great news is that they also do tours for wheelchair users! . . . #kiev #chernobyl #radioactive #travel #nuclear #traveling #influencers #travelphotography #travelblogger #traveller #travelgram #instatravel #travelukraine #igdaily #igers #instagram #instadaily #instagood #geigercounter #instalike #instalove #tour #tourist #vacation #holiday #viewsfordays #chernobyltour #passionpassport

A post shared by Amy 🌸 (@essextoeverywhere) on

In ciuda tuturor avertismentelor, multi varstnici au ales sa se intoarca in singurul loc pe care il stiu. Este vorba despre un grup de femei trecute de 70 de ani.

Top 5 documentare bune si antrenante la care nu vei regreta ca te-ai uitat

Acestea se autointituleaza „babushka ale Cernobîlului” si traiesc in liniste printre ruine si vegetatia care a inghitit totul.

5. Cainii lasati in urma au inceput sa se imperecheze cu lupii

La scurt timp dupa explozia reactorului, oamenii au inceput sa fie evacuati. Acestia au primit indicatii clare cum ca nu le este permis sa ia cu ei animalele din gospodarie.

Astfel, o multime de caini au fost lasati in urma, traind in continuare pe cont propriu. Desi se vehiculeaza ca o mare parte dintre animale au cazut prada lupilor, asociatia SPCA spune ca multi dintre catei s-au imperecheat cu lupii din zona.

De altfel, cainii care se plimba si astazi prin Pripyat au o constitutie atletica si seamana izbitor cu lupii.

Foto: Getty Images.