Cel mai recent film al lui Charlize Theron vorbeste despre dificultatile maternitatii

1
De Roxana Dobrita
7 aug. 2018

Nu-ti place sa iesi de la un film atat de multi-fatetat si complicat si real ca Tully, cu Charlize Theron in rolul principal, si sa spui ca ai invatat o lectie.

Suna ca si cum experienta filmului ar fi fost una didactica si pedanta, si nimic nu e mai departe de realitate. Dar adevarul e ca este o lectie pe care o poti invata din Tully, si anume ca toti avem nevoie de ajutor de la oamenii care ne permit sa fim cele mai bune versiuni ale noastre in preajma lor.

Realizatorii filmului – trio-ul format din Diablo Cody, Jason Reitman si Charlize Theron – nu sunt la prima colaborare fructuoasa. Diablo Cody a luat brusc cu asalt lumea cinematografica, cu un scenariu de succes fulminant pentru Juno, regizat impecabil de Jason Reitman si cu Ellen Page in rolul principal. Cody a castigat Oscarul in anul respectiv, iar proiectele pe care le-a facut dupa, de la mini-seria United States of Tara la comedia horror Jennifer’s Body, au fost mult aclamate de critici. Jason Reitman a avut un parcurs similar, cu a doua nominalizare consecutiva la Oscar pentru Up in the Air, cu George Clooney in rolul principal.

Cei trei au colaborat prima data in 2011…

… pentru Young Adult, un portret glacial al unei femei al carei succes profesional (e o autoare recunoscuta de romane pentru adolescenti) nu a oprit-o sa-si hraneasca impulsurile egotistice. Charlize a facut un rol extraordinar aici, iar pentru ea acest film a fost un semn ca trebuie sa mai lucreze cu Reitman si Cody.

Acum, 7 ani mai tarziu, au facut-o! Tully, cu Charlize Theron in rolul principal, este un film suficient de bun ca sa te faca sa-ti doresti ca cei trei sa nu mai lucreze cu nimeni altcineva niciodata.

In Tully, Charlize o interpreteaza pe Marlo, care tocmai a nascut cel de-al treilea copil si este complet coplesita de aceasta situatie. E extenuata, e iritata, unul din copii are nevoie de atentie si grija speciala la scoala, din cauza unei probleme emotionale pe care ea si sotul ei nu au avut nici timp, nici bani sa o rezolve. Sotul ei (rol jucat de Ron Livingston) o iubeste si e atent la nevoile sale, dar tot tinde sa se retraga in camera ca sa se joace jocuri pe calculator in timp ce ea trebuie sa se ocupe singura de cei trei copii. La sugestia fratelui sau, Marlo ia in considerare ideea unei bone de noapte, care poate avea grija de cei mici seara, in timp ce ea poate recupera somnul pierdut si poate reincepe sa aiba grija de sanatatea sa emotionala si fizica.

Bona, pe nume Tully…

… (rol jucat de Mackenzie Davis), pare, la prima vedere, prea buna ca sa fie adevarata, o adevarata Mary Poppins dar plina de optimismul si energia inepuizabila a tineretii: nu are o problema sa stea toata noaptea sa faca curat si sa aiba grija de nou-nascut si sa rezolve toate problemele pe care, pana nu demult, Marlo le facea doar cu pretul propriei odihne. Un film mai putin bun ar fi dus aceasta experienta in directia rivalitatii si resentimentelor care s-ar fi creat intre Marlo si Tully, dar aici nu se intampla asta. Tully e grozav pentru ca ne prezinta un scenariu original: cele doua femei incep sa se ajute reciproc, devin o echipa, iar acest lucru o ajuta pe Marlo sa se reintoarca la a avea grija si de ea, nu numai de casa si copii si familie.

Pe masura ce trece timpul, viata, comportamentul si energia lui Marlo se imbunatatesc considerabil, iar relatia dintre cele doua creste catre un punct culminat la care nu te-ai putea astepta vreodata. E multa intelepciune in acest film, dar intelepciune cruda si feroce pe alocuri. Si multa viata, dar viata adevarata, cu bune si cu rele, nu o versiune cosmetizata pentru retelele de socializare. Pentru ca asa e maternitatea, de fapt. E despre momente care iti taie respiratia de fericire, dar si momente cand nu mai poti respira de cate ai de facut, cand simti ca ai ajuns la capatul puterilor. Si trebuie sa le acceptam si sa vorbim despre ele, pentru ca daca tinerele mame vad doar un portret idilic al timpului petrecut cu bebelusul dupa nastere – dar ele vad pe pielea lor cat de greu poate fi – incep sa se invinovateasca si sa creada ca fac ceva gresit de nu este totul simplu si magic. Uita-te la acest film si recomanda-l si prietenelor tale.

Foto: Shutterstock.com