Macerarea sau maturarea este procesul prin care parfumul isi intensifica mirosul, iar metoda este una simpla, pe care o poti face si tu acasa.
Cand este nevoie sa macerezi parfumul?
Sa spunem ca ai mirosit in magazin un anumit parfum si ti-a placut. L-ai cumparat si cand ai desfacut ambalajul si ai deschis sticluta nu seamana deloc cu ce ai simtit cand ai pulverizat testerul. Noile loturi lansate din fabrica pot avea un miros diferit. Acest lucru se intampla pentru ca parfumurile au o concentratie mare de alcool. La primele utilizari, acesta poate fi mai pregnant decat notele aromate. Acest lucru nu inseamna ca e ceva in neregula, nici o problema de concentratie. Pur si simplu, cel din magazin a avut mai mult timp sa se matureze.
Cum se macereaza parfumul
Macerarea este cunoscuta si ca procesul de oxidare a parfumului. Aceasta permite alcoolului din noua sticla de parfum sa se evapore. Adesea, casele de parfumuri macereaza parfumurile pe baza de alcool in fabricile lor printr-o procedura controlata. Dar, din cand in cand, anumite parfumuri pot necesita doar un pic mai multa macerare. Iar tu o poti face acasa. Acest proces este similar cu aerarea unei sticle de vin fin prin decantare. Acest lucru ii permite vinului sa respire, iar compusii sai aromatici sunt eliberati dupa ce au fost pastrati in sticla.
Dupa ce ai deschis o stila de parfum noua, pompeaza in aer 5-10 pufuri, asigurandu-te ca apesi complet pe duza. Depoziteaza parfumul fara capac intr-un loc racoros si uscat timp de 2-4 saptamani. Asigura-te ca il tii departe de orice raza de soare. Un sertar din dormitor este locul ideal pentru a depozita parfumul. Nu il lasa in baie, deoarece aerul cald si umed nu este ideal pentru parfumuri. Daca reusesti sa pui parfumul intr-un dulap sau sertar pe care nu il deschizi des, este si mai bine.
@scentsdecanted Replying to @🏴 ♬ original sound – Scents Decanted
Avantajele macerarii
Pe masura ce parfumul macereaza, notele sale se vor armoniza mai bine, iar mirosul poate deveni mai puternic si mai bine definit. Ocazional, poti agita usor sticla pentru a ajuta la omogenizarea continutului. Acest pas nu este obligatoriu, dar poate contribui la o mai buna amestecare a moleculelor parfumului. Este posibil, de asemenea, sa observi ca parfumul s-a mai inchis la culoare, semn ca macerarea functioneaza.
Din cand in cand, poti testa parfumul pentru a observa daca exista vreo diferenta in profunzimea si durata mirosului. Vei remarca, cel mai probabil, ca parfumul devine mai intens si mai persistent.
Rezultatele macerarii pot varia de la un parfum la altul. Parfumurile naturale sau cele cu concentratie ridicata de uleiuri esentiale pot beneficia mai mult de acest proces, spre deosebire de parfumurile sintetice. Unele parfumuri pot deveni mai echilibrate si mai armonioase dupa macerare, notele de varf, mijloc si baza fiind mai bine definite.
Totusi, ai grija sa nu uiti parfumul in dulap pentru ca isi va schimba total aroma. De asemenea, dupa ce trece perioada de macerare, pune-i capacul la loc, pentru a-i pastra prospetimea mai mult timp.
Cat timp poti folosi un parfum dupa deschidere. Cand isi pierde din proprietati si cand expira
Data viitoare cand achizitionezi un nou parfum, fa si tu acest experiment. Te vei bucura de un parfum mai intens si mai persistent!
Foto: Freepik.com