5 greseli pe care le fac cuplurile tinere, conform cuplurilor casatorite de peste 10 ani

1
De Irina Constantin
15 ian. 2022

Relatiile lungi nu rezista de la sine, asa cum este portretizat in media. De cele mai multe ori, ele necesita efort constant.

Cine poate observa ce greseli fac cuplurile tinere, daca nu cuplurile care deja au o istorie bogata? Dupa zece ani de relatie sau chiar mai mult, este imposibil sa nu inveti ce functioneaza si ce sta in calea armoniei in cuplu.

Asadar, fie ca esti deja intr-o relatie de ceva vreme sau tocmai ai intrat in una, informatiile de mai jos se pot dovedi a fi pretioase. Scoate agenda si noteaza-le!

Ce greseli fac cuplurile tinere, conform cuplurilor cu experienta?

1. Pierd timpul oferind indicii subtile, in loc sa comunice clar

„Ce flori frumoase am vazut azi!” nu este acelasi lucru ca „Ador florile, mi-ar placea sa imi oferi din cand in cand un buchet”. Cuplurile tinere au tendinta sa isi exprime dorintele prin apropouri subtile, crezand ca partenerul are datoria de a citi printre randuri.

Pe termen lung, acest lucru nu duce decat la probleme de comunicare si frustrari. Pentru ca relatia voastra sa va aduca implinire si peste zece ani, invatati amandoi sa spuneti lucrurilor pe nume. Este mai usor si mai placut pentru toata lumea!

2. Se asteapta ca partenerul sa le ofere absolut tot ce au nevoie in viata

Adesea, tinerii indragostiti, proaspat intrati intr-o relatie, se asteapta ca partenerul sa le ofere tot ce au nevoie. Vor sa le fie prieten, frate, confident, iubit, partener de hobby-uri si nu numai. Cand observa ca anumite arii din viata lor nu stralucesc, au tendinta de a da vina… ai ghicit, tot pe partener!

Ceea ce trebuie sa intelegi de la bun inceput este ca iubitul tau nu trebuie sa fie centrul Universului. Pe langa relatie, ai nevoie de prieteni, amici, colegi si persoane cu care sa iesi in diferite contexte sociale. La fel si partenerul tau!

De ce nu este o idee buna sa alegi mereu fericirea si ce ratezi daca faci asta

3. Incearca sa „castige” sau sa demonstreze ca au dreptate atunci cand se cearta

Ce greseli fac cuplurile tinere, fara exceptie? Nu stiu sa se certe. Da, ai auzit bine. De cele mai multe ori, orice conflict se transforma intr-o lupta pentru cine are dreptate si cine castiga.

Daca vrei ca relatia ta sa reziste peste ani, trebuie sa inveti ca scopul oricarui conflict este intelegerea celuilalt, respectarea punctului sau de vedere si discutarea eventualelor solutii. Compromisurile sunt si ele necesare. Asadar, lasa ego-ul deoparte; sunteti voi doi impotriva problemei, nu unul impotriva celuilalt.

4. Se ameninta sau se santajeaza folosind tema despartirii

„Ai de ales, ori pe mine, ori jobul/prietenii/hobby-ul” sau „Daca nu schimbi asta, ne despartim” sunt replici foarte des spuse, mai ales in relatiile incipiente ale tinerilor.

Chiar daca, uneori, acest gen de joc poate parea amuzant sau eficient, el nu duce niciodata la relatii fericite si durabile. Odata ce este adus in discutie, subiectul despartirii va ramane in aer, ca o tensiune fantomatica.

Cum faci sa nu renunti la obiectivele setate la inceput de an? Secretele unui life coach

5. Nu vorbesc despre valorile lor si raman impreuna doar pentru atractia fizica sau superficiala

Daca intrebi cuplurile cu experienta ce greseli fac cuplurile tinere, iti vor raspunde, cu siguranta, ca acestea raman intr-o zona de superficialitate pana este prea tarziu.

Este adevarat ca aspectul fizic conteaza, mai ales la inceput, cand nu stii nimic despre potentialul tau partener. Cu toate acestea, acea atractie puternica, sexuala si intensa, va scadea in intensitate in timp. In acel moment, poti realiza ca nimic altceva nu te lega, de fapt, de partenerul tau.

Asadar, chiar daca sunteti foarte atrasi unul de celalalt, asigura-te ca discutati si despre valorile voastre. Ce parere aveti despre relatii, prietenie, finante, sex, copii? Sunt teme obligatorii de conversatie.

Foto: Unsplash.com.