4 motive pentru care ti-e teama de o relatie serioasa

1
De Mara Ionescu
19 iun. 2020

Probabil ca ai intalnit multi oameni carora le este frica sa-si asume angajamente. Dar te-ai gandit care sunt motivele care te fac sa-ti fie teama sa te daruiesti total? 

Iata de ce ti-e teama de o relatie serioasa:

1. Refuzi sa te maturizezi

Acest motiv apare mai frecvent la barbati decat la femei. Persoana pur si simplu refuza sa se maturizeze. Sa fii adult inseamna uneori sa-ti pui nevoile personale in plan secundar fata de nevoile celuilalt. Mai ales daca celalalt este partenerul tau de relatie. In plus, o relatie vine la pachet cu mai multe obligatii, iar aceste obligatii pot sa-i sperie pe unii dintre noi.

6 lucruri pe care trebuie sa le stii daca tocmai ai inceput o relatie

2. Experientele negative din trecut

Este un alt motiv frecvent, intalnit atat la barbati, cat si la femei. Cei care au crescut intr-o familie in care parintii au avut o relatie toxica sunt adesea mai putin dispusi sa-si asume angajamente, in comparatie cu cei care care au crescut intr-o familie normala, echilibrata si armonioasa, unde afectiunea a fost manifestata.

3. Esti in asteptarea partenerului perfect

Desi este un motiv intalnit atat la barbati cat si la femei, este mai comun barbatilor. Exista intotdeauna posibilitatea aparitiei unui partener perfect, care sa corespunda mai bine tuturor nevoilor si asteptarilor. Barbatii care se confrunta cu aceasta problema, refuza sa accepte faptul ca nu exista partener perfect. Sigur, asta poate fi valabil si pentru femei, mai ales ca au tendinta sa idealizeze imaginea barbatului alaturi de care vor sa traiasca.

Important este insa sa-ti gasesti un partener ale carui calitati sa-ti fie indispensabile, iar defectele sa fie tolerabile (retine ca si partenerul tau trebuie sa-ti treaca cu vederea unele greseli, deci asta este o calitate in plus).

7 semne ca esti intr-o relatie cu un barbat cu suflet bun (care te adora)

4. Ti-e tema ca vei fi respinsa

Unii oameni sunt ingroziti de perspectiva de a fi respinsi si de a esua. Nu au nicio problema sa fie intr-o relatie care nu presupune angajamente ferme. Insa atunci cand “noi” incepe sa fie mai important decat “eu”, aceste persoane se ingrozesc si fug. Frica de respingere sau de esec ii blocheaza din punct de vedere emotional. Si atunci, prefera sa nu riste prea mult si sa nu faca pasi mari pe drumul asumarii de angajamente.

Foto: Shutterstock.com