Motivul pentru care te culci foarte tarziu in fiecare seara, desi stii bine ca nu ar trebui

1
De Irina Constantin
15 mai 2021

Toti specialistii te bombardeaza cu acest mesaj: somnul este extrem de important! Atunci, de ce alegi in continuare sa te culci foarte tarziu?

Ai terminat toate taskurile de la birou si ai inchis laptopul. Ai gatit si ai mancat cina, ai facut o baie relaxanta si te-ai asezat in pat. Simti ca esti obosita dar, cu toate acestea, nu te culci mediat.

De ce te culci tarziu seara, desi stii ca nu ar trebui s-o faci? Este o intrebare foarte buna, cu un raspuns care s-ar putea sa te surprinda. Chiar daca multe dintre noi cunosc foarte bine beneficiile unui somn odihnitor si al unui ritm circadian sanatos, ne surprindem citind sau uitandu-ne la seriale pana la miezul noptii sau chiar mai mult.

Motivul? Procrastinarea „din razbunare”, survenita in urma zilelor foarte aglomerate.

De ce te culci tarziu seara, chiar daca esti obosita si stii ca ar trebui sa adormi mai devreme

Un medic din Statele Unite ale Americii vorbeste despre un nou curent, aparut in urma programului nostru extrem de incarcat. „Amanarea somnului este tot mai intalnita. Incercam sa integram in ziua noastra macar cateva momente de respiro, in care sa facem ce ne dorim”, explica dr. Vivek Cherian, specialist in medicina interna.

Dupa o zi lunga, in care a trebuit sa te ocupi de foarte multe lucruri, realizezi ca n-ai apucat sa faci nimic din ce iti doreai. Nu ai avut timp sa citesti, sa te uiti la un serial sau la un clip pe YouTube, sa dai scroll pe retelele sociale sau sa stai de vorba cu prietenele tale. Asadar, cumva, trebuie sa integrezi si aceste elemente, iar noaptea devine momentul perfect pentru asta!

Eliminarea totala a acestor lucruri nu reprezinta o optiune, caci psihicul tau nu ar putea suporta prea multa vreme o viata bazata doar pe munca si responsabilitati. Asadar, procrastinarea si amanarea somnului isi fac loc in viata ta, fara sa iti dai seama.

Cum poti rezolva, totusi, aceasta problema?

Despre efectele negative ale lipsei somnului nu iti vom mai vorbi. Suntem sigure ca le cunosti deja si le-ai simtit pe pielea ta de foarte multe ori. Totusi, exista vreo solutie pentru a nu te mai culca tarziu in fiecare seara? Raspunsul este da. Ai la indemana chiar trei solutii!

1. Reorganizeaza-ti ziua

Oricat de incarcat ar fi programul tau, suntem sigure ca iti poti rezerva macar o ora pentru a face ceea ce iti place. Nu trebuie neaparat sa fie 60 de minute consecutive, ci poti imparti timpul in mai multe pauze mici, in care sa vezi un episod scurt de serial, sa dai cateva mesaje, sa iti verifici feed-ul de Instagram sau sa savurezi o cafea si sa citesti cateva pagini.

2. Trezeste-te mai devreme

Daca ziua iti este mereu aglomerata si plina de activitati, o solutie buna ar putea fi sa te trezesti cu o ora (sau poate chiar doua) mai devreme. Astfel, linistea diminetii iti va permite sa faci tot ce vrei, fie ca este vorba despre o sesiune de yoga, o plimbare rapida inainte de birou sau gatirea unui mic dejun delicios.

3. Programeaza o seara tarzie pe saptamana

Daca nu vrei sa renunti total la serile confortabile, petrecute in pat, alaturi de un serial bun si o cana de ceai, stabileste o zi pe saptamana pentru acest lucru. De preferat, alege vinerea, sambata sau orice moment in care stii ca a doua zi poti recupera orele pierdute de somn.

Foto: Unsplash.com.