Pantone a ales nu una, ci doua culori reprezentative pentru anul 2021!

1
De Teodora Tirca
10 dec. 2020

Pentru a doua oara in istorie, Institutul Pantone a ales nu una, ci doua culori ale anului 2021, care se completeaza reciproc si aduc vindecare.

PANTONE® 17-5104 Ultimate Gray, o nuanta linistitoare care ne aminteste de nisipul de pe plaja sau de fundatiile solide si stabile de beton si PANTONE 13-0647 Illuminating, un galben stralucitor care evoca soarele cald, gustul revigorant al unei tarte de lamaie sau spiritul vesel al verii – sunt cele doua culori reprezentative ale anului 2021. Un an in care ne asteapta multe incertitudini, dar si vindecare, sa speram.

Foto: Pantone

Decizia institutului de a numi doua nuante aparent fara legatura ca o „culoare colectiva” a anului 2021 este un raspuns la anul fara precedent, 2020, care ne-a adus multa suferinta si incertitudine. Descris de institut ca „un melanj armonios de culoare care transmite un mesaj de putere si speranta, in aceeasi masura durabil, stabil si inaltator”, galbenul insorit si griul stabil au fiecare cate un scop precis de indeplinit.

„Fiecare dintre aceste doua culori are un aspect emotional – griul solid este fundamentul practic de care avem nevoie, iar galbenul este despre speranta, soare si voie buna”, a declarat Leatrice Eiseman, director executiv al institutului, pentru TIME.

Iar combinatia in sine este o declaratie puternica.

Alegerea de a include doua culori in acest an a fost influentata de pandemie si alte evenimente dramatice ale anului 2020, precum protestele Black Lives Matter. Dupa un an in care distantarea sociala nu i-a impiedicat pe oameni sa se organizeze in masa pentru a cere justitie, importanta conexiunii a devenit din ce in ce mai clara pentru multi dintre noi.

Foto: Pantone

Potrivit lui Laurie Pressman, vicepresedinte al institutului, aceasta nevoie esentiala de a relationa este reflectata in decizia Pantone de a selecta doua culori in acest an, lucru care s-a mai facut o singura data inainte (in 2016, cand institutul a ales Rose Quartz si Serenity, ca o combinatie de culori ce a reprezentat fluiditatea crescanda in jurul normelor de gen).

Dar obiectivul in alegerea culorii anului ramane acelasi ca si in anii trecuti: sa reflecte cultura momentului prezent. Retrospectiv, culoarea anului trecut, Classic Blue – un albastru adanc linistitor care a cautat sa diminueze anxietatile cu privire la noul deceniu – a fost o alegere care, ironic, a prevestit anul plin de incertitudini si nelinisti pe care l-am trait.

„Stim ca traim timpuri neobisnuite”, a spus Pressman. „Fie ca este vorba de pandemie sau de protestele din intreaga lume, incercam sa ne imaginam viitorul pe masura ce ne adaptam la noile conditii de viata”.

Foto: Instagram/Micah Gianneli