Pentru prima data in 22 de ani, Pantone a creat o noua culoare dedicata anului 2022

1
De Teodora Tirca
9 dec. 2021

Asteptam cu nerabdare ca Institutul Pantone sa aleaga culoarea reprezentativa a anului 2022, insa de data aceasta a creat una noua!

Este vorba despre PANTONE® 17-3938 Very Peri, o nuanta dinamica de albastru, cu un subton de rosu violet viu, creata pentru a evoca ecranele luminoase ale lumii digitale si posibilitatile creative ale viitorului.

Foto: Pantone

Potrivit institutului, crearea unei noi culori pentru 2022 a fost un simbol al schimbarilor care au loc in lume chiar acum, dupa o perioada intensa de izolare si incertitudine. La fel ca selectia de anul trecut de doua culori, Ultimate Gray si Illuminating, crearea culorii Very Peri a fost in mare masura influentata de dorinta de a depasi pandemia COVID-19, preocuparea pentru mediu si lupta impotriva nedreptatilor din structurile noastre sociale actuale.

Pentru a capta aceste influente, institutul a amestecat albastrul (o culoare asociata cu fidelitatea si constanta) cu o nota de rosu (care transmite adesea energie si entuziasm), rezultand o nuanta de albastru neasteptat de calda, care comunica inovatie si un nou inceput.

Exista „albastru fericit”?

„Este neobisnuit sa te referi la albastru drept <<fericit>>, dar cand adaugi acel element rosu, exact asta transmite”, spune Leatrice Eiseman, directorul executiv al Institutului Pantone. „Am simtit ca este important sa cream o culoare care sa incapsuleze sentimentul de noutate.”

Conceptul de noutate vorbeste si despre influenta din ce in ce mai mare a lumii virtuale, odata cu aparitia Metaverse-ului, tendinte recreationale precum jocurile VR sau popularitatea tot mai mare a criptomonedei si a NFT-urilor. Si intrucat lumina albastra este elementul cel mai adesea asociat cu tehnologia si futurismul in cultura vizuala a science fiction-ului, ca sa nu mai vorbim despre interactiunile noastre zilnice cu smartphone-urile si computerele, nu este o surpriza ca Very Peri a fost selectata pentru a reprezenta un moment in care realitatea se impleteste cu vietile noastre virtuale.

Foto: Pantone

„Atunci cand alegem culoarea anului, e important ca aceasta sa fie reprezentativa pentru un moment din timp. Very Peri circula cu subtilitate intre lumea reala si cea digitala”, a declarat Laurie Pressman, vicepresedinte al institutului.

Pana la urma, aceasta culoare – si chiar faptul ca a fost creata – reprezinta sperantele si visurile noastre pentru 2022: un nou inceput pentru o lume care stie ca vechile sisteme si obiceiuri nu mai pot sustine provocarile pe care le avem astazi in fata noastra.

„Intram in aceasta perioada diferita, in care ne reimaginam viitorul, incercand sa ne rescriem vietile si sa descifram necunoscutul dinaintea noastra”, spune Pressman. „Privind lumea cu alti ochi ne-a adus – si va continua sa ne aduca – noi solutii.”

Foto: Pantone; Instagram.