Psihologul Constantin Cornea: Cum inteleg copiii banii si de ce vor sa fie bogati

1
De Cristina Tudor
11 nov. 2020

Copiii invata valoarea lucrurilor in familie si, mai apoi, in societate.

Atunci cand sunt mici inteleg faptul ca anumite dorinte li se pot indeplini doar daca au bani. Ei vad ca banii reprezinta una dintre caile care ii pot ajuta sa-si indeplineasca anumite dorinte. La inceput, in copilarie, pot avea legatura cu dulciurile sau jucariile. Mai tarziu, pot avea legatura cu rolul, puterea si statutul social.

Dar cum ar trebui parintii sa le vorbeasca copiilor despre bani? Si cand ajung cei mici sa inteleaga acest concept? Vorbim despre toate acestea cu psihologul Constantin Cornea.

La ce varsta descopera copiii, valoarea banului?

Copilul poate descoperi ce inseamna sa ai bani dupa primii doi, trei ani de viata, in functie de ce aude la parintii lui sau la cei apropiati. In ziua de azi, copilul isi vede foarte putin parintii, iar asta se intampla, de cele mai multe ori, pentru ca adultii sunt intr-o alergatura continua dupa bani.

Iar aceasta lista de timp petrecuta impreuna este justificata de parinti prin faptul ca banii ii pot ajuta sa le ofere copilului tot ce acesta isi doreste, uitand de faptul ca un copil, cel putin in primii ani de viata, are nevoie mai mult de atentia si de afectiunea parintilor, decat de jucarii sau alte lucruri materiale.

Ce ar trebui sa faca parintii in primii ani de viata ai copilului pentru a-i oferi acestuia exact ce are nevoie?

Asa cum am spus mai sus, copilul are nevoie de afectiune si atentie, mult mai mult decat ar avea nevoie de dulciuri, jucarii sau alte lucruri. Astfel, poate fi suficient ca parintii sa conceapa o poveste din propriile experiente, mai degraba decat sa cumpere o carte pe care nu si-o permit. La fel pot proceda si cu jucariile. Imaginatia copilului se poate dezvolta incredibil, daca un creion devine din obiect de scris, o nava spatiala sau o arma cu care sa se apere de un dragon imaginar.

Din pacate, parintii incearca sa isi „cumpere” lipsa din viata copilului prin diferite obiecte. De asemenea, considera ca sacii de jucarii sau internetul pot forma lumea de care copilul are nevoie. Insa, din perspectiva psihologica, nu este nici pe departe asa. Un copil are nevoie de atentie si de afectiune. Sunt cele doua supervitamine care ajuta copilul sa creasca si sa se dezvolte extraordinar, independent de celelalte lucruri pe care le mai are in preajma sa. Valoarea cea mai de pret o constituie imaginatia. Aceasta este poarta prin care se pot construi lumi extraordinare pentru copil.

Cand este bine sa vorbim despre valoarea banilor si a lucrurilor cu copilul nostru?

Subliniez din nou faptul ca parintii nu trebuie sa uite faptul ca, in primii ani de viata, copilul se dezvolta cel mai bine daca are parte de atentie si afectiune. Mai apoi, cand mai creste, daca nu a fost lipsit de afectiune si atentie, va putea foarte usor sa invete care este cu adevarat valoarea lucrurilor, dar si care sunt cele ce ii sunt de trebuinta.

Din pacate, omul modern a devenit sclavul lucrurilor. Asa ajuge sa inlocuiasca micile bucurii traite in familie cu lucruri lipsite de suflet.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.