Ia moderna, o revelatie cu traditie

ia populara
1
De Alice Moisescu
1 dec. 2018

Inspirata din trecut si adaptata la prezent sau uneori chiar reinterpretata avangardist, ia populara din portul traditional romanesc este o sursa continua de inspiratie pentru multi designeri celebri.

Ia, de la origini si pana in prezent

Ia moderna pastreaza in ea autenticul romanesc, chiar daca materialele nu mai sunt tesute la razboi precum odinioara, broderia fiind acum inlocuita de structuri sau aplicatii.

De-a lungul anilor, aceasta piesa versatila a capatat diverse infatisari: a fost preluata si reinterpretata chiar si de mai marii creatori de moda din intreaga lume, precum Yves Saint Laurent sau Dior, dar si de multi designeri romani, trecand, fireste, prin filtrele viziunii lor.

Cum purtam pretioasa ie? Cu ce o combinam?

In prezent, ia poate fi usor de integrat intr-o tinuta de zi cu zi si nu doar ocazional. La birou sau la o cina cu prietenii, la un eveniment sau la nunta celei mai bune prietene, ia contemporana te scoate din orice incurcatura stilistica prin naturaletea ei si prin pretiozitatea accesoriilor.

Cu un jeans clasic, cu un pantalon tigareta sau cu o fusta neagra cu trena, ia te va scoate cu siguranta din anonimat!

Cum arata ia moderna? Ce schimba si ce pastreaza din ia traditionala?

Materialele sunt diverse de la sezon la sezon, printre cele mai folosite regasindu-se, insa, inul, bumbacul, matasea si organza.

In completarea lor vin margelele insirate manual, perlele si pietrele de sticla sau metalice, colorate sau transparente, mate sau lucioase, care ajuta la personalizarea fiecarei piese in parte.

Intr-o traducere standard, s-ar putea spune ca ia moderna este un produs contemporan cu influente traditionale. Insa, este mai mult de atat, spun stilistii si creatorii de moda.

Este un produs cu atitudine, cu o poveste in spate, pretabil pentru atat de multe stiluri vestimentare, de la cele minimaliste la cele nonconformiste.

Pasiunea pentru detalii, farmecul texturilor, dar si migala cu care se lucreaza la portul traditional, toate acestea sunt ingredientele cheie in crearea acestei piese versatile si atat de incarcata de traditie.

Foto: Iiana.ro