Cum sa gatesti corect somonul la cuptor? Tine cont de aceste sfaturi!

cum gatesti corect somonul
Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
11 dec. 2018

Daca te-ai saturat ca pestele sa iasa prea uscat sau prea ars, noi ne-am gandit sa-ti venim in ajutor si sa-ti propunem cea mai buna reteta de somon la cuptor.

Somonul este unul dintre alimentele cele mai potrivite atunci cand vrei sa slabesti. Contine foarte multe grasimi esentiale cu proprietati antiinflamatorii, proteine necesare unui metabolism corect si o cantitate importanta de vitamina B.

Insa, este o provocare sa obtii un peste corect gatit, indiferent daca esti bucatar amator sau profesionist. Pentru a obtine intotdeauna un preparat delicios, tot ceea ce trebuie sa faci este sa respecti pasii de mai jos:

1. Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius.

2. Tapeteaza o tava cu hartie de copt si unge-o usor cu putin ulei.

3. Sterge bine fileurile de somon cu un prosop de hartie, pentru a elimina cat mai mult din umezeala si apoi asaza-le in tava cu pielea in jos. Asezoneaza-le cu sare si piper.

4. Se tine la cuptor timp de 10-12 minute sau pana cand partea din centru a fileurilor devine opaca.

Daca nu stii cat de mult trebuie tinut pestele in cuptor, regula de aur este sa acorzi pentru fiecare centimetru de grosime un timp de gatire de 4-6 minute.

4 minute va fi suficient pentru persoanele care prefera ca pestele sa fie putin crud la mijloc, iar 6 minute vor asigura o gatire completa a fileului de somon.

Atunci cand vei incepe sa vezi pete albe de grasime la suprafata fileului inseamna ca ai depasit timpul ideal de gatire. Acele pete sunt proteinele care incep sa se coaguleze.

Temperatura interna ideala a somonului este de 51-60 de grade Celsius, in functie de cat de bine patruns il preferi.

Cel mai important este sa supraveghezi ca pestele sa ramana suculent si sa nu apuce sa se usuce.

Foto: Shutterstock.com