5 mituri FALSE despre metabolism

mituri despre metabolism
1
De Ioana Marosan
11 nov. 2018

Metabolismul, adica transformarea alimentelor pe care le mancam in energie sau grasime este diferit de la o persoana la alta. Vei auzi mereu tot felul de povesti despre acest subiect dar noi iti prezentam cinci mituri despre metabolism pe care sa nu le iei in seama.

Mesele copioase incetinesc metabolismul

Nu este recomandat sa mananci la aceeasi masa doi cheeseburgeri, cu o portie mare de cartofi prajiti si o inghetata si asta nu numai din punct de vedere al continutului caloric. Insa, o astfel de masa nu-ti va frana metabolismul.

Este un mit faptul ca “daca mananci mai multe mese de-a lungul unei zile este mai benefic pentru metabolism decat daca ai manca trei mese”, afirma dr. Maggie Michalczyk.

“Metabolismul nu se va schimba doar pentru ca tu mananci portii mai mici la intervale mai scurte de timp.” De fapt, aceasta schimbare te poate face sa mananci mai mult decat ai fi mancat la cele 3 mese obisnuite.

Adesea, o gustare poate sa contina la fel de multe calorii sau chiar mai multe decat o masa si, adaugata la celelalte mese ale zilei, va contribui la cresterea aportului caloric.

Saritul unei mese incetineste metabolismul

Desi nu ar trebui sa-ti faci un obicei din saritul meselor, pentru ca organismul are nevoie de calorii, saritul unei mese nu va duce la oprirea sau incetinirea metabolismului.

“Este nevoie de o perioada destul de lunga de timp de reducere a aportului caloric pan ace organismul va semnaliza acest lucru si va declansa incetinirea metabolismului”, explica dr. Michalczyk. Atata vreme cat nu devine un obicei, saritul peste o masa va fi recuperat la masa urmatoare.

“Ceea ce se poate intampla de fapt este ca dupa ce ai sarit o masa, sa asimilezi mai multe calorii decat ai face-o in mod normal, cee ace pe termen lung poate duce la ingrasare”, a completat dr. Michalczyk.

Bauturile pe baza de cofeina accelereaza metabolismul

Este adevarat ca 1-2 cesti de ceai verde sau cafea iti vor accelera metabolismul dar nu o fac decat pentru o scurta perioada de timp. Iar daca vrei sa recurgi la ele in mod regulat pentru accelerarea metabolismului, este posibil ca efectele adverse sa-ti faca mai mult rau.

De exemplu, excesul de cofeina poate provoca probleme legate de somn, probleme cardiace sau deshidratare. Deshidratarea este un factor de incetinire pentru metabolism.

Este important sa consumi suficienta apa pentru a preveni deshidraterea si pentru a te asigura ca metabolismul tau functioneaza corect.

Metabolismul nu se poate modifica

Desi este influentat de varsta, sex si de o serie de factori genetici, metabolismul poate fi modificat. Exercitii cardio dar si cele de forta contribuie la accelerarea metabolismului.

Organismul are nevoie de energie pentru a sustine activitatea fizica pe care o desfasori si atunci procesul de ardere se va intensifica pentru a produce necesarul de energie de care ai nevoie.

Mancarea picanta accelereaza metabolismul

Condimentele picante dau gust bun mancarurilor dar nu contribuie la accelerarea metabolismului pe termen lung. Capsaicina este un compus care se gaseste in ardeii iuti.

Exista studii care au confirmat faptul ca acest compus contribuie la cresterea vitezei metabolismului, insa acest lucru se intampla doar pentru o scurta perioada de timp dupa ce a fost consumat.

Poti adauga ardei iuti in meniul tau dar nu-i poti folosi ca pretext sa nu mai mergi a doua zi dimineata la sala.

Foto: Shutterstock.com