Desert fara gluten: Batoane cu lamaie care au efect antiinflamator

1
De Ioana Marosan
12 feb. 2019

Daca esti in cautarea unui desert fara gluten, care sa fie in acelasi timp sanatos si delicios, atunci ai ajuns unde trebuie.

Reteta pentru batoane cu lamaie indeplineste ambele cerinte: are un gust puternic de lamaie si miere, care se imbina cu aroma subtila de migdale, fiind excelenta in cadrul unei diete sanatoase. Datorita ingredientelor folosite (mierea de albine care are efect calmant si vitamina C), aceasta reteta contribuie la prevenirea aparitiei inflamatiilor.

Desert fara foc: tarta cu mascarpone si caise uscate, un rasfat pe gustul oricui

Se prepara repede si simplu, deci are toate calitatile ca sa devina un desert obisnuit in repertoriul tau culinar.

Ingrediente pentru batoane cu lamaie:

-200 g faina de migdale;
-3 oua mari;
-5 linguri de miere neprocesata;
-100 ml zeama de lamaie proaspata;
-6 linguri de ulei de masline infuzat cu lamaie sau 6 linguri de ulei extravirgin de cocos;
-1 lingurita de extract de vanilie;
-65 g de fulgi neindulciti de cocos.

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius. Se ia o tava de copt cu latura de 20 de cm, se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina de migdale.

Batoane Bounty facute in casa: cel mai gustos desert sarac in calorii

Se ia un castron de marime medie in care se amesteca 2 linguri de ulei, 1 lingura de miere neprocesata si extractul de vanilie. Dupa ce s-a omogenizat, se toarna amestecul lichid peste faina de migdale, amestecand bine, pana cand se obtine un aluat relativ omogen care se pune in tava de copt si se modeleaza pentru a acoperi intreaga suprafata a acesteia.

Se da la cuptor pentru 15 minute sau pana cand aluatul capata o usoara nuanta aurie. Pentru topping se pun intr-un blender cele 4 linguri de ulei de masline ramase, 4 linguri de miere neprocesata, ouale si zeama de lamaie. Se amesteca la viteza mare pana cand se obtine o compozitie omogena si catifelata.

Se scoate tava de la cuptor si se toarna compozitia de topping deasupra aluatului cald. Se introduce din nou tava la cuptor si se lasa timp de 15-20 de minute sau pana cand toppingul capata o culoare aurie.

Crumble cu prune si mere, cel mai simplu si gustos desert

Se scoate de la cuptor si se presara pe deasupra fulgii de cocos, apoi se lasa sa se raceasca timp de 30 de minute la temperatura camerei si apoi se introduce la cuptor timp de 2 ore ca sa se raceasca. Se portioneaza in batoane de dimensiuni potrivite si se serveste.

Foto: Shutterstock.com