Competitia in cuplu. Poate aceasta sa devina daunatoare?

1
De Alice Papuc
2 mai 2023

Afla de ce apare competitia in cuplu si cum poate fi aceasta gestionata!

Succesul partenerului tau te poate face sa resimti o teama de inferioritate? Ai simtit nevoia de a concura cu el, in loc sa il sustii? Sau el e cel care s-a simtit amenintat de succesul tau? Competitia in cuplu este intalnita, din pacate, destul de frecvent.

Conflictul interior

Poate ca partenerul tau a primit o promovare la locul de munca, in timp ce mediul tau de lucru este unul toxic. “Nu este corect!”, ajungi sa gandesti. Pornind de aici, experimentezi mai multe sentimente negative: teama de a nu fi de ajuns, frica de esec, teama de abandon, sindromul impostorului etc. Poate crezi ca partenerul tau nu te va mai vedea ca pe o persoana suficient de buna si va pleca. Sau poate simti ca nu reusesti nimic, in timp ce lui ii este atat de usor! Toate aceste temeri se transforma intr-un adevarat conflict interior.

Cum recunosti un vampir energetic? Motivul pentru care anumite persoane te lasa fara energie

Autosabotarea

Pornind de la conflictul interior mentionat anterior, vei ajunge sa te sabotezi. Vei pune presiune pe tine si vei incerca sa obtii cat mai multe, intr-un timp cat mai scurt posibil. Cu toate acestea, nu vei atinge fericirea. Ci doar epuizarea. Mai mult decat atat, lupta contra-cronometru te va face sa ratezi momente importante alaturi de partenerul tau.

Toate aceste lucruri se intampla pentru ca nu te cunosti pe tine suficient de bine sau ai anumite nesigurante. Tensiunea isi va pune amprenta asupra relatiei dintre voi doi.

Impactul negativ al competitiei in cuplu

Competitia in cuplu are un impact negativ pentru ca transmite un mesaj clar: “eu sunt mai important, nevoile mele sunt mai presus decat nevoile tale”. Nu vei mai interactiona la fel de bine cu partenerul tau. Nu-l vei mai privi la fel: nu vei mai vedea in el o persoana alaturi de care sa construiesti, ci o persoana pe care vrei sa o depasesti.

Tensiunea va scoate la iveala toate neajunsurile relatiei de cuplu si nu veti mai lupta impotriva lor, asemenea unei echipe. Veti lupta unul impotriva celuilalt.

Acestea fiind spuse, desi competitia poate avea, la inceputurile sale, manifestari jucause si amuzante, cu timpul ea poate deveni un comportament nociv. Aceasta poate escalada si se poate transforma intr-un conflict de proportii. Te poate face sa nu iti mai vezi partenerul asa cum obisnuiai, ci mai mult ca pe un “inamic”. Totul se poate transforma intr-o lupta pentru putere.

Cum poti gestiona competitia in cuplu?

In primul rand, trebuie sa te cunosti pe tine. Care este semnificatia acestui compartament? Adreseza-ti urmatoarele intrebari: “la ce imi serveste aceasta competitie?”; “stima mea de sine este in vreun fel influentata?”; “imi satisfac nevoile in acest fel?”

Cum am realizat ca sunt o persoana toxica si ce am facut ca sa ma schimb

In acelasi timp, comunica alaturi de partenerul tau. Ce simtiti cu adevarat? ; Cum ajungeti in aceasta ipostaza? ; Care sunt nevoile lui intr-o relatie? Este timpul sa va acordati atentia cuvenita unul celuilalt. O relatie armonioasa de cuplu presupune un mediu sanatos pentru ambii parteneri, nu unul competitiv.

Foto: depositphotos.com