Motivul stiintific pentru care partenerul ajunge sa te scoata din sarite, chiar daca nu este vina lui

1
De Maria Constantin
9 nov. 2022

Exista multi factori care influenteaza starea unei relatii romantice, iar stresul este cu siguranta unul dintre acestia.

Un studiu recent, publicat in jurnalul stiintific „Social Psychological and Personality Science”, arata ca stresul te poate face sa-ti privesti partenerul intr-un mod negativ.

Cercetatorii au analizat comportamentul a 79 de cupluri proaspat casatorite in timpul momentelor de stres care surveneau in viata lor. Astfel, in fiecare seara, timp de zece zile la rand, fiecare partener din fiecare cuplu si-a inregistrat starea de spirit in raport cu cea a partenerului, scrie Mind Body Green.

Potrivit coautoarei studiului, Lisa Neff, motivul pentru care au fost monitorizate persoane proaspat casatorite este ca acestea petrec luna de miere si sunt mai predispuse sa-si priveasca partenerlu intr-o lumina pozitiva.

Rezultatele au aratat ca stresul joaca un rol special in declansarea unui comportament negativ in raport cu partenerul.

„Am descoperit ca persoanele care au trait evenimente mai stresante in afara relatiei, precum probleme la serviciu, au fost mai predispuse sa observe daca partenerul lor actiona intr-un mod necorespunzator”, a explicat Neff.

Te temi ca esti intr-o relatie toxica? Iata cele 5 semnale de alarma

Datele nu au indicat ca doar o zi proasta a condus la aceste efecte, ci mai degraba un stres acumulat in timp. Asta inseamna ca daca te-ai confruntat cu un stres prelungit in ultima perioada, ar trebui sa-ti avertizezi partenerul despre ceea ce simti.

„Daca stresul iti concentreaza atentia asupra comportamentului necorespunzator al partenerului, acest lucru va avea un pret mare asupra relatiei”, a spus Neff.

„Faptul ca noi am descoperit aceste efecte la un grup de proaspat casatoriti arata cat de puternice pot fi efectele stresului”, a adaugat ea.

Foto: depositphotos.com