Vinovatia iti distruge relatia. Patru tipuri de vina care, conform specialistilor, te indeparteaza de partener

1
De Cristiana Astefanoaiei
31 ian. 2023

Exista patru tipuri de vinovatie – si toate iti pot afecta relatia, spune un nou studiu. Iata care sunt explicatiile stiintifice.

Vinovatia este una dintre cele mai puternice emotii. Ne poate face sa ne simtim prost in legatura cu viata noastra si ne impinge adesea sa facem lucruri pe care, de obicei, nu le-am face.

Deloc surprinzator, vinovatia poate avea un impact si asupra relatiilor noastre romantice. Un studiu recent al Universitatii din Roma a constatat ca exista patru tipuri de vinovatie interpersonala si fiecare ne afecteaza comportamentele in mod diferit.

Relatia ta are de suferit din cauza acestor patru tipuri de vina

Cercetatorii de la Universitatea din Roma au vrut sa gaseasca o legatura intre tipurile de vinovatie si relatia lor cu atasamentul si altruismul. Ei au intervievat 393 de adulti (care aveau in medie 34 de ani si 70% dintre ei erau femei) cu privire la sentimentele lor de vinovatie si au clasificat aceste sentimente in patru categorii.

Potrivit lui Susan Krauss Whitbourne, PhD, profesor de stiinte psihologice la Universitatea din Massachusetts Amherst, in Psychology Today, acestea sunt urmatoarele:

  • Vinovatia supravietuitorului: Ma simt inconfortabil sa fiu mai fericita decat alti oameni.
  • Vina de separare: Cred ca nu ar trebui sa ma despart de cei dragi pentru ca acest lucru ar fi dureros, neloial sau i-ar face sa se simta abandonati.
  • Vinovatia responsabilitatii omnipotente: Simt ca este responsabilitatea mea sa rezolv problemele altora.
  • Ura de sine: Nu merit sa fiu fericita.

Sa nu te simti niciodata vinovata pentru ca alegi ce este mai bine pentru tine

Studiul a constatat ca sentimentul de vinovatie de responsabilitate omnipotenta a fost singura forma de vinovatie corelata cu altruismul; acest tip de vinovatie a fost, de asemenea, asociat cu atasamentul anxios.

„Este important ca ambii parteneri dintr-o relatie sa fie capabili sa aiba grija de propriile nevoi si sa aiba un echilibru sanatos intre a da si a primi”, explica psihologul David Tzall. „Vina responsabilitatii omnipotente poate perturba acest echilibru si poate duce la probleme in relatie.”

Acest lucru poate face ca persoana sa evite sa stabileasca limite cu partenerul, ceea ce in timp duce la resentimente.

Cei cu vinovatie de ura de sine au prezentat cele mai mari cazuri de patologie a personalitatii.

„Poate pune multa presiune asupra persoanei care se confrunta cu nevoia de a face in mod constant din ce in ce mai mult pentru persoana iubita, ceea ce poate fi epuizant”, spune psihologul Tzall.

Te simti vinovata cand esti trista sau anxioasa? 3 adevaruri care iti vor reda starea de bine

Cei care experimenteaza aceasta forma de vinovatie pot avea probleme in a crede ca sunt demni de iubire. Ei pot fi autocritici si pot manifesta dificultati in a accepta complimente sau feedback pozitiv din partea partenerului lor.

Cum poti sa scapi de vinovatie, pentru binele tau si al relatiei tale

Vinovatia supravietuitorului este adesea identificata cu cei care sufera de PTSD, sa spunem un militar care a fost singurul din grupul sau care a supravietuit unui atac. Dar, potrivit specilistilor, se poate aplica si celor care au trecut prin accidente de masina, dezastre naturale sau traume medicale. Si, dupa cum explica Psychology Today, acest tip de vinovatie poate duce la iritabilitate, sentimente de neputinta si deconectare si lipsa de motivatie – toate acestea se pot manifesta in relatii.

Sentimentul de vinovatie de separare poate impiedica pe cineva sa iasa dintr-o relatie nefericita sau nesanatoasa din cauza fricii legate de modul in care cealalta persoana va face fata.

„Este important ca o persoana cu ura de sine sa lucreze la imbunatatirea stimei de sine si a valorii de sine pentru a avea o relatie sanatoasa si implinita”, spune Tzall.

Acest lucru se poate face cu ajutorul terapiei sau a meditatiilor. De asemenea, de mare ajutor poate fi ca, atunci cand te simti vinovata, sa te gandesti la realizarile tale si la lucrurile bune pe care le-ai dus la bun sfarsit. Poate fi de folos si o discutie incurajatoare cu partenerul de viata sau cu o persoana apropiata.

Adevaratul motiv pentru care lipseste intimitatea din relatia voastra

Psychology Today noteaza ca, potrivit autorilor studiului, toate cele patru tipuri de vinovatie isi au radacinile in experientele din copilarie.

Cei care au vazut un parinte sau o figura parentala facand totul pentru partenerul lor sunt mai predispusi sa imite comportamentul. Astfel, ei cred ca in relatia lor sunt responsabili pentru oricare dintre actiunile lor care se reflecta negativ asupra unei persoane la care tin.

Foto: Freepik.com