Ce este dieta alcalina: avantaje si dezavantaje

1
De Maria-Anca Zarnescu
1 iul. 2018

Victoria Beckham, Kate Hudson si multe alte vedete au adoptat un stil de viata bazat pe alimente alcaline. Ce este dieta alcalina si cum te ajuta sa iti mentii organismul echilibrat?

Numeroase vedete au incercat si au fost cat se poate de multumite de dieta alcalina. Spre exemplu, Kate Hudson este una dintre vedetele care a adoptat acest stil de viata impreuna cu yoga si arata senzational.

Ce este dieta alcalina?

Dieta alcalina, asa cum ii spune si numele, se bazeaza pe alimente alcaline. Acestea joaca un rol important in mentinerea unui pH echilibrat al organismului si va ajuta sa evitati neplacerile cauzate de o cantitate mare de acid.

Ce se intampla atunci cand exista prea mult acid in corp? Potrivit Livestrong.com si Wolfe Clinic, mai mult acid in corp decat limita normala poate conduce la pierderea de minerale precum sodiu, calciu, magneziu sau potasiu. In urma acestor pierderi, pot aparea crampele musculare, slabirea sau ruperea oaselor, deteriorarea dintilor.

Ce mananci in timpul dietei alcaline?

Legume alcaline: sfecla rosie, broccoli, varza, morcovi, conopida, telina, castravete, vinete, usturoi, fasole verde, mazare, kale, salata, ciuperci, ceapa, pastarnac, dovleac, ridichii, alge, lastari, spanac, carofi dulci, iarba de grau.

Fructe alcaline: mare, caise, avocado, banane, fructe de padure, mure, pepene galben, cirese amare, nuca de cocos, curmale uscate, smochine uscate, struguri, grepfruit, lamaie, portocale, piersici, zmeura, capsuni, ananas, pepene rosu, fructe tropicale.

Cereale: amarant, orez negru, orez salbatic, quinoa, secara, mei.

Nuci si seminte: migdale, seminte de in, seminte de dovleac, seminte de susan, seminte de floarea-soarelui.

Condimente: busuioc, patrunjel, coriandru, marar, oregano, cimbru, salvie, piper, scortisoara.

Cum arata lista produselor acide

Asa cum exista alimente alcaline ce mentin un pH normal al organismului, exista si alimente acide, care il pot deregla:

Produse de origine animala: carne de vita, carne de porc, carne de pui, carne de curcan, carne de miel, crustacee, peste, branzeturi, lapte, oua.

Cereale acide: orez, porumb, ovaz, orez alb, faina.

Fructe acide: prune, rodie, afine, mierisoare, coacaze, fructe la conserva.

Legume acide: porumb, linte, naut, rosii, vinete.

Nuci si seminte: alune, nuci pecan, fistic, nuci braziliene.

Bauturi acide: sucuri de fructe din comert, sucuri acidulate, cafea, bere, vin, alcool.

Alte alimtene acide: miere, mustar, ketchup, masline, lapte de soia, otet alb, indulcitori artificiali, tofu, sosuri, uleiuri rafinate, dulciuri, produse de patiserie, chipsuri.

Care sunt avantajele dietei alcaline?

Dupa ce v-am povestit ce este dieta alcalina, a venit timpul sa va spun care sunt avantajele pe care le are asupra organismului. Spuneam la inceput ca mentine un pH normal al corpului, iar astfel reusiti sa evitati anumite simptome neplacute.

O dieta alcalina va ajuta sa diminuati sau sa inlaturati in totalitate efectele cauzate de acid in organism.
Cu o dieta alcalina mancati alimente cat mai sanatoase pentru organism precum legume, fructe sau cereale bogate in fibre.

Care sunt dezavantajele dietei alcaline?

Si in cazul diete alcaline, ca si in cel al dietei keto, exista cateva dezavantaje.

Nu va veti mai bucura de toate celelalte avantaje ale alimentelor sanatoase care sunt pe lista de produse acide.
Anumite grasimi sanatoase si uleiuri care nu sunt pe lista alimentelor alcaline vor fi excluse si, odata cu ele, si acizii grasi pe care ii ofereau organismului.
Legumele, care sunt cele mai sanatoase alimente pentru organism, sunt limitate si astfel sistemul vostru imunitar poate sa nu mai fie la fel de puternic.

Foto: Instagram – Jessie Bush