Cum sa faci cel mai pufos cozonac – secrete de la gospodine

Cristina Tudor1
De Cristina Tudor
20 dec. 2019

Cozonacul este un preparat traditional nelipsit de la mesele de Sarbatori. Si, cum se apropie Craciunul, gospodinele trebuie sa afle cateva secrete pentru un cozonac pufos!

Fie ca e cu nuca, rahat, stafide, mac sau diferite combinatii intre aceste ingrediente pentru umplutura, cu siguranta aluatul este cel care necesita cea mai mare atentie. De aceea, cei care vor sa prepare un cozonac gustos si pufos, trebuie sa cunoasca cateva trucuri care le pot usura munca si le vor garanta un preparat de succes cu care isi pot rasfata invitatii.

Prepararea cozonacilor nu este una usoara, in mare parte pentru ca necesita mult timp si rabdare. Apoi, e necesar sa urmezi cu strictete cativa pasi importanti pentru a nu da gres. Cu toate acestea, mirosul lor ademenitor si gustul incredibil merita tot efortul!

Secrete pentru un cozonac pufos

1. Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, de preferat scoase din frigider cu o seara inainte.

2. Trebuie sa te asiguri ca in bucatarie e cald spre foarte cald, pentru ca acest lucru favorizeaza cresterea aluatului.

3. Maiaua trebuie preparata cu lapte caldut, nicidecum fierbinte.

4. Maiaua se lasa la crescut pana se crapa faina presarata discret deasupra ei. E un indicator ca e gata pentru preparare.

5. Faina trebuie cernuta de 2-3 ori. Cu cat e mai fina, cu atat cozonacul va fi mai fraged si aerat.

6. Framantatul aluatului este foarte important. Ar trebui sa dureze cel putin 30 de minute, timp in care poate fi luat la pumni si trantit pana asuda „grinda”.

7. Cand aluatul se pune la crescut, vasul in care se afla trebuie acoperit cu un servet sau un prosop de bucatarie.

8. Usa cuptorului nu trebuie deschisa pe parcursul coacerii, cel putin nu in prima jumatate de ora. Altfel, exista riscul ca acestia sa se opreasca din crestere.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: Instagram/Merani Desserts