Cum sa gatesti tofu: 3 variante delicioase

cum gatesti tofu
Avatar1
De Irina Constantin
28 mai 2019

In timp ce unele persoane adora tofu si il includ in alimentatie foarte des, altele sustin ca acesta nu are niciun gust.

Intr-adevar, in forma sa naturala, tofu are un gust neutru. Totusi, tocmai de aceea acesta este extrem de ofertant si versatil. Daca te intrebi cum sa gatesti tofu pentru a profita din plin de caracteristicile lui, ti-am pregatit cateva sfaturi.

Rulouri vegetariene cu tofu

Tofu poate fi preparat in nenumarate feluri, de la omleta vegana pana la burgeri deliciosi sau sosuri cremoase. Imaginatia este singura limita.

Inspira-te din ideile de mai jos si invata cum sa gatesti tofu ca un adevarat chef bucatar!

1. Tofu lipicios cu sos barbecue

Fie ca esti vegetariana sau nu, cu siguranta stii celebrele „sticky wings”. Mai exact, acele aripioare acoperite cu sos lipicios, usor dulce si foarte gustos. Poti adapta cu succes aceasta reteta folosind tofu.

Vei avea nevoie de:
  • o bucata de tofu;
  • un catel de usturoi;
  • 2 linguri de sos de soia;
  • 2 linguri de sos de rosii;
  • 2 linguri de otet din cidru de mere;
  • o lingura de miere;
  • o lingura de zahar brun;
  • o lingura de mustar.

Mod de preparare:
  1. Taie tofu in felii groase de 2-3 centimetri sau in cubulete, apoi preseaza-le cu un prosop de hartie pana raman uscate.
  2. Pune tofu in tigaia antiaderenta si lasa-l sa se prajeasca bine pe ambele parti.
  3. Cat timp tofu este in tigaie, preseaza usturoiul, apoi amesteca-l cu celelalte ingrediente intr-un bol.
  4. Compozitia obtinuta se pune la foc mic spre mediu, pana cand zaharul se topeste, iar sosul se ingroasa.
  5. Scoate feliile de tofu pe o farfurie, apoi unge-le cu sosul de barbecue.

Preparatul se serveste cald, alaturi de cartofi prajiti sau o salata proaspata.

Ce beneficii are soia si la ce riscuri te expui daca o consumi des

2. Tofu in stil asiatic cu orez si sweet chilli

Daca inca te intrebi cum sa gatesti tofu, avem raspunsul perfect. Daca iti place mancare asiatica, putin picanta si cu note dulci, incearca neaparat aceasta reteta absolut divina, perfect echilibrata, vegana si foarte sanatoasa.

Vei avea nevoie de:
  • o bucata de tofu;
  • un ardei gras rosu;
  • un catel de usturoi;
  • un fir de ceapa verde sau chives;
  • 2 linguri de sos sweet chilli;
  • un plic de orez prefiert.

Mod de preparare:
  1. Pune un litru de apa la fiert si prepara orezul conform instructiunilor de pe ambalaj.
  2. Preseaza bucata de tofu intre doua servetele de hartie, pana elimini toata zeama. Taie tofu in cubulete mici si pune-l in tigaie cu o lingura de ulei si catelul de usturoi dat prin presa.
  3. Spala bine ardeiul gras rosu, apoi taie-l in felii subtiri. Adauga-l in tigaie, peste tofu.
  4. Cand toate ingredientele s-au patruns, este timpul sa adaugi sosul sweet chilli si sa amesteci.
  5. Dupa ce orezul este gatit, il poti pune pe o farfurie, apoi sa adaugi peste sosul cu tofu si ceapa verde taiata marunt.

Daca preferi sa amesteci toate ingredientele, adauga orezul gatit in tigaia cu sos si mai amesteca la foc mic inca 2-3 minute.

Salata de mei cu morcovi, tofu si fasole verde

3. Omleta pentru brunch cu tofu si avocado

Acest preparat este salvarea tuturor veganilor care obisnuiau sa adore omleta. Indiferent daca tu consumi oua sau nu, trebuie sa incerci acest brunch cu prima ocazie.

Vei avea nevoie de:
  • o bucata de tofu;
  • jumatate de ceapa;
  • un catel de usturoi;
  • cateva felii de ardei gras rosu, verde si galben;
  • o mana de frunze de spanac;
  • jumatate de avocado;
  • coriandru proaspat;
  • o lingura de ulei de masline;
  • sare, piper, paprika.

View this post on Instagram

Tofu Scramble Recipe 🌱👇🏽 • Remember the tofu scramble I made on Saturday? Well it was so good, I want to share the recipe with you! It’s super easy to make, vegan and tastes super good on some toasted bread and with avocado. The Kala Namak salt is optional but it will give it a more ‚egg’-like taste so I can really recommend it. Will you give it a try?☺️ • Recipe (for one portion): • – 150g plain tofu – 1 tsp coconut oil – 60ml soy milk – 1/2 tsp paprika powder – 1/2 tsp Kala Namak salt – 1 tsp mustard – salt& pepper to taste • Instructions: with a fork crumble the tofu but make sure to leave some bigger pieces. Fry in the pan with the coconut oil. Meanwhile mix all the other ingredients in a small bowl until well combined. When the tofu turns golden, add the mix and fry until all liquid is gone and the tofu has the desired consistency. Serve as you wish and add salt and pepper to taste. • // • Rührtofu Rezept 🌱👇🏽 • Erinnert ihr euch noch an den Rührtofu den ich am Samstag gemacht habe? Er war so lecker, dass ich das Rezept mit euch teilen möchte! Es ist super einfach zu machen, vegan und schmeckt einfach gut, vor allem mit getoastetem Brot und Avocado. Das Kala Namak Salz (gibt’s zum Beispiel im Bioladen) ist optional, gibt dem ganzen aber etwas mehr den ‚Ei‘-Geschmack, ich kann es wirklich empfehlen. Werdet ihr das Rezept mal ausprobieren?☺️ • Rezept (für eine Portion): • – 150g Tofu, natur – 1 TL Kokosöl – 60ml Soja-Drink – 1/2 TL Paprikapulver – 1/2 TL Kala Namak Salz – 1 TL Senf – Salz und Pfeffer nach Bedarf • Anleitung: den Tofu mit einer Gabel zerkleinern, dabei aber ein paar größere Stücke übrig lassen. Dann mit etwas Kokosöl in der Pfanne anbraten. Währenddessen die restlichen Zutaten vermengen, sodass keine Stückchen vorhanden sind. Sobald der Tofu goldbraun ist, die Mischung dazugeben und solange weiter anbraten, bis die Flüssigkeit aufgesaugt/ verdampft und die gewünschte Konsistenz erreicht ist. Nach Präferenz servieren und mit Salz und Pfeffer verfeinern.

A post shared by Tanith (@sheloveseating) on

Mod de preparare:
  1. Toaca ceapa si usturoiul, marunteste tofu si taie ardeiul gras in felii sau bucati mici.
  2. Pune usturoiul si ceapa in tigaie, alaturi de uleiul de masline. Lasa-le sa se caleasca timp de cateva minute, apoi adauga tofu maruntit si ardeiul gras.
  3. Spre final, pune in tigaie si spanacul proaspat, spalat si uscat inainte.
  4. Cand amestecul este gatit, iar aromele s-au intrepatruns, condimenteaza dupa bunul plac. Pune sare, piper, paprika sau boia afumata.
  5. Scoate totul pe o farfurie intinsa si completeaza cu cateva frunze de coriandru proaspat, avocado taiat lamele si doua felii de paine prajita.

Este un brunch usor, satios si sanatos, care iti va da energie pentru intreaga zi!

Foto: Shutterstock.com