Reteta de kombucha. Poti inlocui cafeaua cu aceasta bautura sanatoasa

1
De Cristiana Astefanoaiei
18 feb. 2023

Kombucha este o bautura sanatoasa, acidulata si fermentata, care te poate energiza rapid. Chiar daca o poti gasi in comert, o poti prepara foarte usor si acasa.

Reteta de kombucha nu este complicata, insa vei avea nevoie de putina rabdare. Dureaza cateva zile pana cand vei putea sa te bucuri de aceasta bautura.

Kombucha este plina de probiotice si are un efect benefic asupra digestiei si a sanatatii intestinale. Unele persoane sustin ca, prin consumul acestei bauturi, au reusit sa scape de depresie, arsuri stomacale, probleme articulare si cardiace, insa nu exista studii in acest sens. Totusi, daca o consumi si observi ca te simti mai bine, e foarte posibil sa aiba un impact asupra starii tale generale de sanatate. Cu siguranta, rau nu are cum sa faca, fiind un produs natural, obtinut prin fermentare.

In ceea ce priveste gustul, nu este pe placul tuturor. Este acel gen de bautura pe care fie o iubesti, fie o urasti. Nu exista cale de mijloc. Daca iti place aroma intepatoare, un pic acrisoara, similara cu socata, dar putin mai acrisoara, s-ar putea sa te incante. In acest caz, vestea buna este ca poti inlocui cafeaua cu kombucha, pentru ca este obtinuta din ceai negru si are efect revigorant.

3 ceaiuri pe care sa le bei mai des in sezonul rece. Combinatiile de plante ideale pentru sanatatea femeilor

Reteta de kombucha – pasii pe care sa ii urmezi

Kombucha incepe ca un ceai negru cu zahar, care este apoi fermentat cu ajutorul unui scoby. „SCOBY” este un acronim pentru „Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast” (Cultura simbiotica de bacterii si drojdie). Bacteriile si drojdia scoby mananca cea mai mare parte a zaharului din ceai, transformandu-l intr-o bautura fermentata. Acest scoby este cauciucat si un pic alunecos, avand bucati maronii si fibroase. Prin fermentare, transforma ceaiul zaharat in ceva spumos si acrisor. In cazul in care ai vazut vreodata cum se prepara otetul, acesta are nevoie de o asa numita „mama”, care intretine fermentatia. Acesta este scoby-ul din kombucha.

Poti cumpara acest starter pentru kombucha pentru a-l folosi ca sa obtii bautura sau il poti face la tine acasa.

De ce ai nevoie pentru scoby de kombucha

3 litri de apa
200 grame de zahar alb
2 linguri de ceai negru (daca folosesti ceai la pliculete vei avea nevoie de 8 plicuri)
500 ml de kombucha cumparata din magazin

Extra, pentru aroma, la alegere: 100-200 de fructe proaspete, taiate marunt, 500 ml de suc de fructe, 100 ml miere, 3 plicuri de ceai aromatizat sau 2 linguri de ierburi proaspete (de exemplu rozmarin) sau condimente (cum ar fi scortisoara). Acestea sunt optionale si se pot pune dupa gust. Poti face, prima oara, kombucha simpla, apoi sa experimentezi cu diverse arome pana cand descoperi care e varianta ta preferata.

Vei avea nevoie de un borcan de sticla de 5 litri, un tifon pentru strecurat, o palnie si o oala in care sa prepari ceaiul.

Utilizari inedite pentru ceaiul de menta. Un ingredient banal care are nenumarate beneficii

Fierbe apa in oala si dizolva zaharul in ea. Opreste focul si pune ceaiul la infuzat, pana cand apa se raceste. Acest proces s-ar putea sa dureze cateva ore. Dupa ce s-a racit, scoate pliculetele sau strecoara ceaiul. Adauga kombucha cumparata din magazin. Aceasta are rolul de a mentine un mediu acid, in care sa nu se dezvolte bacterii nocive, ci doar cele necesare in procesul de fermentare. Adauga si alte arome, daca doresti.

Kombucha necesita rabdare

Totul este foarte simplu, nu-i asa? Asta a fost primul pas, mai precis scoby-ul. Pastreaza borcanul intr-un dulap, la intuneric, timp de una pana la patru saptamani. Va fi nevoie sa il verifici odata la cateva zile pentru a vedea daca incepe sa se formeze. Un strat de scoby de culoare crem ar trebui sa inceapa sa se formeze la suprafata kombucha in cateva zile. Nu este neobisnuit ca scoby-ul sa pluteasca in partea de sus, de jos sau chiar in lateral in timpul fermentarii. Cand acesta devine o masa solida, poti considera ca ai format prima „mama” pentru kombucha ta.

Este un adevarat test de rabdare dar, de acum incolo, reteta de kombucha e mai simpla. Vei folosi de fiecare data acest scoby si vei prepara bautura exact dupa instructiunile de mai sus. Doar ca vei inlocui kombucha cumparata din magazin cu scoby-ul obtinut.

Asadar, faci infuzia din zahar cu ceai pana cand se raceste, strecori ceaiul intr-un borcan mare si in el pui cu grija scoby-ul.

Bautura se lasa intre 7 si 10 zile, intr-un loc caldut si ferit de lumina soarelui. Verifica periodic daca a inceput fermentatia.

Dupa 7 zile, incepe sa gusti zilnic kombucha turnand putin din borcan si punand-o intr-o cana. Cand atinge un echilibru de dulceata si aciditate pe gustul tau, kombucha este gata de imbuteliere.

Cele mai bune 10 alimente pe care sa le consumi la micul dejun pentru o stare de spirit mai buna

Intai, vei scoate cu grija scoby-ul, cu mainile curate, asezandu-l pe o farfurie. Toarna kombucha in recipiente din sticla cu inchidere ermetica. Pastreaza kombucha la frigider si consum-o in termen de 10 zile. Pentru a pastra scoby-ul in viata, e nevoie sa incepi un nou proces de fermentare cu el.

Foto: depositphotos.com