Utilizari inedite pentru ceaiul de menta. Un ingredient banal care are nenumarate beneficii

1
De Cristiana Astefanoaiei
19 dec. 2022

Ceaiul de menta provine din frunzele infuzate ale plantei de menta. Se stie despre el ca are multe proprietati pentru sanatate, inclusiv improspatarea respiratiei, imbunatatirea digestiei si reducerea inflamatiei.

Planta de menta verde a fost mult timp zdrobita, macinata si distilata in ulei esential pentru orice, de la pasta de dinti la apa de gura si chiar guma de mestecat. Acest lucru se datoreaza proprietatilor sale naturale de improspatare a respiratiei si gustului racoritor, pana la calmarea durerilor stomacale.

Aceasta practica exista inca din zilele de aur ale Romei. Celebrul botanist John Gerard a omagiat pentru prima data bucuria plantelor de menta in secolul al XVI-lea, notand ca este la indemana pentru a scoate veninul in urma unei intepaturi de viespe si pentru a vindeca eruptiile si ranile de pe cap si de pe piele.

In zilele noastre, stim mult mai multe despre beneficiile pentru sanatate ale mentei verzi si despre gama uimitoare de antioxidanti pe care o aduce.

Alimentele care reduc nivelul de stres si ne ajuta sa ne mentinem sanatatea mentala

Digestie

A fost realizat un studiu asupra unei intregi serii de plante medicinale, iar menta a iesit pe primul loc pentru ca ajuta organismul sa faca fata problemelor digestive. Acest ceai bland si neted, natural dulce, poate ajuta cu orice, de la indigestie la balonare si chiar poate ajuta la vindecarea problemelor si disconfortului cauzat de sindromul colonului iritabil. Se crede ca acest lucru este ajutat de faptul ca menta verde are un compus care inhiba contractiile din tractul digestiv, ajutand acesti muschi sa ramana relaxati. S-a constatat, de asemenea, ca ceaiul de menta ajuta la ameliorarea greturilor si a varsaturilor pentru cei care au urmat tratamente de chimioterapie.

Poate ajuta la dezechilibrul hormonal al femeilor

Pentru femeile care se straduiesc sa-si echilibreze hormonii, consumul de ceai de menta ar putea fi tratamentul de care ai nevoie. Se crede ca aceasta planta parfumata si proaspata, inmuiata in apa fierbinte, echilibreaza nivelurile de androgeni, ceea ce poate ajuta la orice, de la sindromul ovarelor polichistice pana la reducerea nivelului ridicat de crestere a parului nedorit pe fata, piept si spate (cunoscut si sub numele de hirsutism).

Daca te lupti cu crampe dureroase si cu simptomele sindromului premenstrual care iti intorc lumea cu susul in jos, inca o data, ceaiul de menta ar putea veni in ajutor. Orice lucru din familia mentei este, in general, bun pentru calmarea stomacului, iar menta verde nu face exceptie datorita acestor proprietati antispastice.

Lupta impotriva infectiilor bacteriene

Pasta de dinti, guma de mestecat, bomboanele mentolate si spray-urile pentru respiratie – exista un motiv pentru care asociem menta cu o respiratie proaspata. Nu numai pentru ca are un miros atat de proaspat si racoritor, ci si pentru ca este salvatoare in lupta impotriva bacteriilor. Menta verde este plina de proprietati antibacteriene si antimicrobiene care vor distruge orice impuritati care se afla in gura ta. Studiile au descoperit, de asemenea, ca uleiul esential de menta poate fi benefic in combaterea bolilor de origine alimentara si a bacteriilor precum E.coli, alaturi de stimularea sistemului imunitar si calmarea durerilor de gat.

Cele mai puternice antibiotice naturale. Fitoterapeut: „Au efect imunostimulator, imunomodulator anti-infectios si anti-bacterial”

Poate imbunatati memoria

In timp ce noi cu siguranta ne imbunatatim cu varsta, uneori memoria noastra poate deveni putin neclara pe margini. Ceaiul de menta te ajuta sa-ti pastrezi mintea ascutita si sprijina memoria. Studiile au aratat ca administrarea zilnica a unui extract de menta ar putea ajuta la mentinerea abilitatilor de gandire la persoanele in varsta la cel mai inalt nivel. Se crede, de asemenea, ca menta verde ar putea contribui la cresterea capacitatii de concentrare.

In Asia de Sud-Est, menta verde este folosita in mod obisnuit pentru a-i ajuta pe oameni sa isi reduca nivelul de stres si sa aiba un somn decent. Acest lucru se datoreaza faptului ca menta verde este imbogatita cu mentol, un ulei esential care poate reimprospata simturile, calma corpul si promova o stare de relaxare.

Poate ajuta in cazul artritei

Se crede ca menta are proprietati eficiente de ameliorare a durerii si poate ajuta la ameliorarea rigiditatii la cei cu probleme de artrita si genunchi. Un studiu de 4 luni a indicat rezultate cu adevarat pozitive, deoarece cei cu artrita la genunchi au consumat ceai de menta de doua ori pe zi si au constatat ca nivelul lor de disconfort a scazut considerabil.

Ceaiul de menta – contraindicatii

In timp ce menta verde este considerata a fi complet sigura, fara cofeina si delicioasa, exista un numar mic de persoane care pot experimenta disconfort si usoare efecte secundare daca consuma prea multa menta verde. Orice persoana cu urmatoarele afectiuni ar trebui sa se asigure ca se consulta cu medicul inainte de a fierbe o oala de menta.

Reflux gastroesofagian

In timp ce ceaiul de menta este excelent pentru a ajuta la ameliorarea problemelor digestive, cei care sufera de boala de reflux gastroesofagian ar putea dori sa sara peste ceaiul de menta. Acest lucru se datoreaza faptului ca menta verde poate avea un efect relaxant asupra esofagului, care, la randul sau, poate provoca refluxul de acid si poate duce la arsuri la stomac. Desi nu este o problema grava de sanatate, poate fi neplacuta si, desi aceasta informatie nu a fost dovedita ca fiind stabilita in piatra, merita luata in considerare.

Consumul exagerat ar putea provoca dezechilibru androgenic

Asa cum stim ca ceaiul de menta poate fi de ajutor in dezechilibrul hormonal, acesta poate functiona si in sens invers. Consumul prea mare de ceai de menta poate perturba androgenii din organism, asa ca, daca aceasta va fi o problema pentru tine, este important sa-l consumi cu grija sau sa te consulti mai intai cu specialistul tau in hormoni.

Ar putea cauza probleme in timpul sarcinii timpurii si al maternitatii

Ceaiurile din plante trebuie consumate cu grija in timpul sarcinii timpurii si in acele prime zile de maternitate. Verifica intotdeauna cu medicul tau specialist daca ar trebui sa bei ceai de menta daca esti insarcinata sau alaptezi, deoarece un exces de ceai din plante poate provoca complicatii.

Plin de antioxidanti, vitamina C, vitaminele B si olati, fier, potasiu si calciu, ceaiul de menta are o valoare nutritiva impresionanta, putine calorii si nici urma de cofeina. Acest lucru il face o alegere sanatoasa pentru cei care doresc un ceai proaspat si dulce, ce se poate savura pe tot parcursul zilei.

Iata exact cum prepari in mod corect acest ceai delicat

1. Alege tipul de ceai de menta – fie frunze proaspete de menta, frunze libere, fie ceai de menta la plic.

2. Pune ceaiul intr-un infuzor si adauga-l in ceasca (daca faci ceai din frunze proaspete, in jur de 5-7 frunze la o ceasca de apa functioneaza bine)

3. Fierbe apa in ceainic (temperatura optima pentru acest ceai este de 100 de grade)

4. Toarna apa peste ceai si lasa sa se infuzeze timp de 5-8 minute

Inghetata cu menta si ciocolata, facuta in casa cu 4 ingrediente

Simplu, dulce in mod natural si fara cofeina, ceaiul de menta este un adevarat rasfat pentru corp, minte si suflet. Acest ceai luxuriant este minunat pentru echilibrarea hormonilor, vindecarea problemelor digestive, reducerea durerii si a anumitor presiuni si pentru a usura nivelul de stres. Este, probabil, unul dintre cele mai subestimate ceaiuri din plante de pe piata. Il vei consuma mai des de acum?

Foto: depositphotos.com