15 simptome ale cancerului care apar in cazul femeilor si sunt adesea ignorate

1
De Cristina Tudor
3 aug. 2019

Corpul femeilor se schimba cu trecerea timpului, insa in timp ce unele schimbari pot fi perfect normale, altele pot anunta cancerul.

La ce schimbari trebuie sa fie atente doamnele:

1. Schimbari ale sanilor

In majoritatea cazurilor, nodulii de la sani nu sunt maligni, insa ar trebui sa mergei la un control daca apar urmatoarele modificari ale sanilor:

Neregularitati ale pielii
Mameloane care se adancesc in piele
Scurgeri din mameloane
Roseata a pielii de pe sani sau mameloane

2. Balonare

„Toate femeile se baloneaza. Daca nu se amelioareaza dupa o saptamana sau doua sau daca e insotita de scadere in greutate, sangerare, e cazul sa mergi la medic pentru ca poate fi vorba de cancer ovarian,” a explicat dr. Marleen Meyers, MD, an oncolog la NYU Langone Medical Center.

3. Sangerari intre cicluri

Sangerarile in afara ciclului menstrual sau cele care apar dupa ce ai intrat la menopauza nu sunt normale, pot anunta chiar cancer endometrial.

4. Schimbari ale pielii

Schimbarea formei si culorii unei alunite sau a altui semn de pe piele poate fi semnul cancerului.

5. Sange in urina sau scaun

Desi pentru sangerarile anale pot fi de vina hemoroizii, pot fi si un simptom ala cancerului de colon. Sangele in urina poate anunta cancerul vezical sau de rinichi, potrivit medicului urolog Herbert Lepor.

6. Inflamarea ganglionilor limfatici

Ganglionii limfatici sunt parte a sistemului imun si reprezinta locul unde celulele imune se maturizeaza si se pregatesc pentru lupta cu diferite boli. Cele mai vizibile cresteri sunt cele ale ganglionilor situati la nivel inghinal, axilar, laterocervical, submandibular si retroauricular. Ganglionii mariti pot fi sensibili sau nedurerosi, fermi sau moi, fixati sau mobili, in functie de cauza care a determinat marirea lor. Schimbarea dimensiunii lor poate anunta leucemia sau limfomul.

7. Dificultati la inghitire

Daca se intampla ocazional, nu e nimic grav. Insa daca se intampla des si mai sunt insotite de stari de voma sau pierdere in greutate, e posibil sa fie vorba de cancerul de stomac.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei

Foto: Shutterstock.com