3 principii importante pentru a gati sanatos si gustos, dezvaluite de chefi profesionisti

Avatar1
De Irina Constantin
2 feb. 2020

Burgerii sunt deliciosi, dar daunatori. Salatele sunt plictisitoare, dar foarte sanatoase. Oare?

Cu totii avem anumite preconceptii despre mancare. Printre cele mai frecvent intalnite este si aceea conform careia mancarea gustoasa este mereu nesanatoasa, iar tot ce este fad si contine legume are proprietati nutritionale superioare.

Chipsuri din dovleac: cea mai sanatoasa alegere cand poftesti la cartofi prajiti

Daca te-ai intrebat vreodata cum sa gatesti sanatos si gustos in acelasi timp, acum vei gasi raspunsul. Pentru ca, da, este posibil, iar mai multi chefi bucatari si-au dezvaluit secretele.

Cum sa gatesti sanatos si gustos: 3 sfaturi de baza de la chefi profesionisti

1. Invata sa tai corect ingredientele

Desi pare un detaliu rezervat celor ce vor sa se perfectioneze in bucatarie, pregatirea legumelor si a carnii este esentiala pentru gustul final al mancarii.

De exemplu, cand vrei sa gatesti usturoiul in ulei de masline, dar tai bucatile inegale, cele mai mici se vor arde rapid, facand ca totul sa capete un gust amar.

In mod similar, daca vei taia cartofii pentru prajit in mod inegal, unii se vor arde, in timp ce altii vor ramane negatiti.

Toate aceste greseli pot fi evitate daca inveti sa tai corect ingredientele. Pentru inceput, investeste intr-un cutit profesional de bucatarie, pe care sa il ascuti constant si care sa iti usureze procesul de invatare.

Apoi, ia cateva legume „cobai”, precum cartofii, morcovii, ardeiul gras sau ceapa. Urmareste tutoriale online sau cauta show-uri culinare pe gustul tau. Exerseaza mai multe stiluri de taiat: cuburi, bastonase, lamele, tocat fin sau julienne.

Astfel, cand vei gati, vei putea obtine un rezultat omogen, gatit uniform si extrem de gustos!

2. Nu fugi de ierburile aromatice

Daca vei intreba o suta de persoane ce inteleg prin termenul de „condimente”, cele mai multe raspunsuri vor fi de tipul „sare si piper”. Desi cele doua sunt, intr-adevar, esentiale pentru orice preparat, universul aromelor este mult mai vast.

3 retete sanatoase si delicioase de luat la birou, pentru a incepe anul cu vitalitate

Invata sa gandesti „in afara solnitei” si sa te aventurezi in lumea prafurilor indiene (masala, curry, turmeric), a ardeiului iute si al plantelor aromatice.

Cumpara-ti ierburi proaspete sau uscate, miroase-le, gusta-le si exerseaza integrarea lor in retetele tale preferate. De exemplu, adauga pastelor cateva frunze de busuioc fresh, pune oregano pe pizza, joaca-te cu legumele si cimbrul, dafinul, rozmarinul sau menta.

Vei descoperi o multime de combinatii noi si delicioase. Astfel, nu vei mai fi nevoita sa adaugi exces de sare in mancare, pentru a potenta aromele, ci vei gati mai sanatos si de zece ori mai aromat!

3. Invata sa gatesti legume stir fry

Te intrebi cum sa gatesti sanatos si gustos? Legumele stir fry reprezinta un preparat de baza, care nu trebuie sa lipseasca din meniul tau.

Ele se prepara atat de simplu si de rapid incat nu iti va veni sa crezi. Nu ai nevoie decat de o tigaie antiaderenta, de calitate, de legumele preferate si un strop de ulei.

Naut cu coriandru si nuca de cocos. O adevarata savoare!

Daca deja ai invatat sa tai corect si egal legumele, fa acest lucru. Pentru stir fry, alege fasiile subtiri, caci sub aceasta forma ingredientele se vor gati rapid si uniform.

Pregateste tigaia si pune-o pe foc mare cu un strop de ulei de masline. Cand uleiul este deja cald, adauga legumele proaspete si amesteca, pana cand acestea sunt gatite, insa raman ferme si crocante.

Adauga condimentele preferate si vei obtine o garnitura perfecta, sanatoasa, gustoasa, cu o textura ideala, pe care o poti servi alaturi de orez, tofu sau carne.

Foto: Getty Images.