9 alimente care contin polifenoli – au efect antiinflamator si te ajuta sa traiesti mai mult

Denisa Toma1
De Denisa Toma
27 oct. 2019

De ce sunt ciocolata neagra, ceaiul verde si vinul rosu optiuni sanatoase? In afara faptului ca au un gust foarte bun, contin polifenoli, micronutrienti care se gasesc in plante si care au beneficii excelente pentru sanatate.

Daca vrei sa incluzi in alimentatie antioxidanti care combat inflamatia, cancerul si au o lista foarte lunga de proprietati benefice, atunci ai nevoie de polifenoli in dieta ta.

Cum actioneaza polifenolii in organism?

„Multe dintre beneficiile polifenolilor provin din efectele lor antioxidante si antiinflamatorii. Reducand radicalii liberi si stresul oxidativ din corp, polifenolii scad degradarea la nivel celular care poate cauza aparitia multor afectiuni cronice”, declara medicul nutritionist Josh Axe pentru byrdie.com.

Motivele pentru care ar trebui sa consumi acesti micronutrienti sunt numeroase. „Polifenolii sunt cunoscuti pentru faptul ca ofera protectie importiva bolilor cardiace, reduc inflamatia care poate cauza artrita reumatoida si sindromul intestinului iritabil, previn formarea de cheaguri de sange si tin sub control nivelul glicemiei”, declara medicul. Studiile au aratat ca polifenolii sunt utili in prevenirea cancerului si a diabetului de tip 2.

Aceste alimente delicioase imbunatatesc memoria si concentrarea. Include-le in dieta zilnica!

Ce alimente contin polifenoli?

Aceste substante se gasesc in special in alimente si produse vegetale. Iata care sunt cele mai bune surse de polifenoli:

Fructele de padure

Desi toate fructele de padure contin polifenoli, afinele au cea mai mare concentratie. „Afinele sunt pline de antioxidanti care combat radicalii liberi si ne protejeaza de diferite tipuri de afectiuni cronice. Studiile au aratat ca polifenolii din afine pot reduce activitatea unor factori care declanseaza aparitia inflamatiei”, spune Dr. Axe.

Ceaiul verde

Probabil ai aflat deja ca ceaiul verde este bogat in antioxidanti si, prin urmare, in polifenoli. Ceaiul verde contine flavonoizi, o forma de polifenoli care compun 30% din substanta uscata a ceaiului verde. Printre beneficiile sale se numara capacitatea de a reduce riscul aparitiei cancerului si cea de a scadea tensiunea arteriala.

Vinul rosu

Daca vinul este benefic sau nu pentru sanatate este o dezbatere veche, dar stim sigur ca vinul rosu este bogat in polifenoli. La fel si sucul de struguri negri. Vinul rosu este bogat in resveratrol, un polifenol care combate inflamatia.

Cele doua alimente delicioase care te mentin tanara mai mult timp

Uleiul de masline extravirgin

Maslinele sunt bogate in polifenoli, iar uleiul de masline este o sursa excelenta pentru acesti micronutrienti. Dar ai grija sa alegi intotdeauna ulei de masline extravirgin, care contine cea mai mare cantitate de polifenoli si este varianta de ulei cel mai putin procesata.

Spanacul

Verdeturile, in general, sunt bogate in polifenoli, dar in topul lor se afla spanacul si anghinarea. „Spanacul este foarte bogat in nutrienti. Contine numerosi antioxidanti, inclusiv polifenoli, care actioneaza precum adevarati compusi protectori ce previn imbatranirea prematura”, spune medicul. Poti adauga cateva frunze de spanac proaspat in smoothie-ul pe care il prepari dimineata.

Cafeaua

Daca nu iti poti incepe dimineata fara cafea, avem o veste buna: cafeaua contine un tip de polifenoli cunoscuti ca acizi clorogenici. Aceste substante au capacitatea de a preveni anumite afectiuni cronice precum diabetul de tip 2, maladia Parkinson si afectiuni ale ficatului.

10 secrete de la oamenii care nu se imbolnavesc niciodata

Ciocolata neagra

Cine a spus ca trebuie sa mananci numai legume pentru a include polifenolii in alimentatia ta? Cacaua si ciocolata neagra au o concentratie mare de polifenoli numiti flavonoide. „S-a demonstrat ca ciocolata neagra are cea mai mare concentratie de polifenoli si flavonoide dintre toate alimentele. Polifenolii din ciocolata neagra ajuta la echilibrarea colesterolului din sange, putand sa scada nivelul colesterolului rau, numit LDL, si sa-l creasca pe cel al colesterolului bun, HDL”, declara medicul.

Ierburile aromate si condimentele

Numeroase plante aromate si condimente au o concentratie ridicata de polifenoli. Cuisoarele se afla in topul listei condimentelor cu cea mai mare concentratie de polifenoli si flavonoide. Menta contine, de asemenea, polifenoli, la fel si busuoicul, patrunjelul sau celelalte ierburi aromate pe care le poti folosi pentru a adauga savoare preparatelor tale.

Nucile

Indiferent ce nuci iti place sa mananci, toate contin polifenoli. Alunele de padure si nucile pecan au cea mai mare concentratie de polifenoli, la fel si nucile obisnuite, care au capacitatea de a combate cancerul datorita faptului ca reduc efectele radicalilor liberi.

Foto: Getty Images.