Pentru multi oameni, cafeaua e primul gand cu care se trezesc dimineata. Cu cat esti mai pasionata de ceasca ta de cafea, cu atat mai putin dispusa vei fi sa shimbi ceva la ea. Totusi, oamenii de stiinta care colaboreaza cu platforma mindbodygreen sunt de parere ca ai putea sa-ti imbunatatesti cu mult ceafeaua de dimineata, profitand de ocazie pentru a incepe ziua cu o bautura cu multiple beneficii (pe langa cel de a te trezi).
In cazul in care nu bei de obicei o cafea simpla, ci adaugi siropuri, zahar si arome, faci mai mult rau decat bine – cresterea brusca a nivelului de zahar in sange iti da peste cap intregul organism, iar nivelul tau de energie se va prabusi pe parcursul zilei. In loc de aceste ingrediente daunatoare, specialistii iti recomanda sa adaugi unele care potenteaza efectele benefice ale cafelei, reducand nivelul de inflamatie din corp. Cand reduci inflamatia, te simti mai bine, esti mai energica, ai o stare buna si te bucuri de claritate mentala.
1. Un praf de scortisoara
Cafeaua devine instantaneu mai placuta cu un strop de scortisoara. Scortisoara este bogata in polifenoli si alti compusi benefici (cum ar fi cinamaldehida) care ajuta la combaterea inflamatiei prin neutralizarea radicalilor liberi.
In plus, cercetarile arata, de asemenea, ca poate ajuta la reglarea zaharului din sange – in special pentru persoanele cu diabet. Face acest lucru prin incetinirea descompunerii carbohidratilor in tractul digestiv, incetinind astfel cantitatea de glucoza care intra simultan in fluxul sanguin.
Mod de preparare: Adauga doar un praf (sau aproximativ un varf de cutit) de scortisoara Ceylon la fiecare ceasca de cafea (neagra sau cu putin lapte).
2. O cupa de colagen
Cand adaugi peptide de colagen in cafeaua de dimineata ii oferi corpului tau un puls de aminoacizi care ajuta la sustinerea sanatatii intestinale si la reducerea inflamatiei la nivel celular.
Cercetarile arata ca peptidele de colagen pot ajuta, de asemenea, la calmarea inflamatiei din celulele pielii. Inflamatia cronica din celulele pielii poate accelera imbatranirea si agrava afectiuni precum eczema si roseata.
Sanatatea intestinala precara este, de asemenea, un factor important care contribuie la inflamatie. Colagenul furnizeaza aminoacizii glicina, glutamina si prolina, elemente cheie care ajuta la intarirea mucoasei intestinale.
3. Pudra de cacao
Pudra de cacao este plina de fitochimicale (inclusiv polifenoli) care au proprietati antioxidante si antiinflamatorii in organism.
In plus, un studiu preliminar sugereaza ca proteinele din lapte pot spori efectele antiinflamatorii ale alimentelor bogate in polifenoli, cum ar fi cacaoa si cafeaua. De fapt, studiul a aratat ca celulele care au primit combinatia de polifenoli si proteine din lapte au fost de doua ori mai eficiente in combaterea inflamatiei.
Mod de preparare: Adauga aproximativ 2 lingurite de pudra de cacao neindulcita cu ¼ cana de lapte la alegere si amesteca cu un spumator. Toarna amestecul in ceasca de cafea si savureaza.
In plus, alege o cafea bogata in antioxidanti
Plantele de cafea sunt pline de mii de fitochimicale, dar volumul si diversitatea polifenolilor variaza in functie de cine produce cafeaua (datorita varietatii boabelor, tehnicilor de prajire si metodelor de depozitare).
Daca vrei sa obtii cele mai multe beneficii de la cafeaua de dimineata, alege un amestec cultivat si procesat astfel incat sa protejeze acei compusi vegetali importanti. Cafeaua integrala este cultivata organic si apoi culeasa manual la punctul maxim de coacere. Este prajita si uscata intr-un mod care pastreaza polifenolii nativi ai boabelor, prevenind in acelasi timp dezvoltarea mucegaiului si a micotoxinelor.
Foto: Freepik.com