Chili vegan cu fasole, linte si quinoa, reteta perfecta pentru zilele reci de toamna

1
De Denisa Toma
9 oct. 2021

In zilele friguroase ne dorim mese calde si delicioase, iar aceasta reteta de chili vegan cu fasole este alegerea perfecta pentru un rasfat culinar de toamna.

Pe langa condimente clasice pentru chili, asa cum sunt chimionul si pudra de chili, include si alte ingrediente ce ii ofera un plus de savoare, precum cacao, ghimbir si harissa – pasta marocana de ardei iute.

Aceste ingrediente bonus aduga si mai multe beneficii pentru sanatate – ghimbirul si cacaoa, la fel ca si ardeiul iute, ajuta la reducerea inflamatiei din organism.

3 sosuri de toamna care te vor incuraja sa mananci mai multe legume

De asemenea, este un preparat bogat in fibre si proteine vegetale, datorita continutului de linte, quinoa si boabe de fasole. Desi il poti consuma ca atare, este un preparat foarte versatil si poate fi baza unor alte mese delicioase. Se poate pregati in avans si congela astfel incat iti va fi foarte usor sa pregatesti rapid pranzul sau cina. Il poti consuma in asociere cu cartofi copti, paste integrale sau cu iaurt de cocos si avocado.

Iata cum sa prepari chili vegan cu fasole, linte si quinoa:
Ingrediente pentru 6-7 portii

Reteta de zucchini bread in trei variante, checul versatil pentru micul dejun

1 lingura cu ulei
1 ceapa mare, tocata marunt
3 catei de usturoi pisati
o bucatica de ghimbir proaspat, de aproximativ 2 cm, curatat si tocat
2 ardei chili rosii, curatati de seminte si taiati felii subtiri
1/2 lingurita cu pudra de chili
2 lingurite cu seminte pisate de chimion
2 linguri cu harissa (pasta de ardei iute)
1/2 lingurita cu pudra de cacao
180g de linte uscata, spalata si scursa
800ml de supa de legume
120g de quinoa, spalata si bine scursa
400g de rosii tocate in conserva
400g fasole la conserva, clatita si bine scursa
15g de coriandru proaspat (optional)
sare si piper dupa gust

5 combinatii sanatoase si rapide pentru pranz, de luat la pachet cand te intorci la birou

Mod de preparare:

Pune pe foc o cratita mare, cu fund gros, iar cand s-a incins adauga uleiul, apoi pune ceapa, usturoiul, ghimbirul si caleste timp de cinci minute.
Presara ardeiul chili, pudra de chili, semintele de chimion, harissa, pudra de cacao si caleste inca cinci minute.
Adauga lintea si quinoa, apoi toarna rosiile tocate din conserva si supa de legume.
Lasa sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 20 de minute, pana cand lintea si quinoa sunt gatite bine. Amesteca din cand in cand si adauga putina apa daca este necesar.
Adauga boabele de fasole si lasa la fiert cateva minute.
Ia cratita de pe foc si asezoneaza dupa gust cu sare si piper si adauga coriandru, daca il folosesti. Poti sa servesti cu iaurt de cocos si avocado proaspat tocat.
Daca vrei sa il congelezi, lasa chili vegan sa se raceasca, pune in caserole in functia de dimensiunea dorita a portiilor, eticheteaza si pune la congelator. Foloseste caserole care pot fi folosite in cuptorul cu microunde daca vrei sa decongelezi rapid.

Foto: Instagram – @cookieandkate