Aceste stari negative indica faptul ca suferi de sindromul postmenstrual

1
De Denisa Toma
3 aug. 2019

Iti imaginezi ca starea ta de bine va reveni dupa ce sangerarea menstruala a incetat, insa uneori abia atunci incepe greul. Care e explicatia?

Sindromul premenstrual (PMS) este acea perioada neplacuta cu care ne confruntam inaintea ciclului menstrual si care dureaza aproximativ o saptamana. Te poti confrunta cu stari de spirit schimbatoare, balonare, crampe abdominale si cosuri.

Dar daca aceste simptome persista si dupa ce menstruatia a trecut, atunci este posibil sa ai de-a face cu o problema mai putin cunoscuta si inteleasa, numita sindrom postmenstrual.

Ce este sindromul postmenstrual?

Din fericire, este mult mai rar decat sindromul premenstrual. 75% dintre femei se confrunta cu stari negative inainte de ciclu. Dar se pare ca doar 10% au astfel de stari si dupa menstruatie.

Medicul ginecolog Nicole Jardim declara pentru wellandgood.com ca a intalnit in ultimii ani tot mai multe femei care au aceasta problema in fiecare luna. Toate acestea in ciuda faptului ca sindromul postmenstrual nu este inca recunoscut si acceptat de majoritatea specialistilor din lumea medicala.

6 lucruri bizare care iti afecteaza menstruatia fara sa-ti dai seama

O alta diferenta dintre sindromul pre si cel postmenstrual este data de simptomele pe care le provoaca. Inainte de ciclu apar in special probleme de natura fizica, precum balonare si dureri abdominale. Dar medicul ginecolog Tanmoy Mukherjee spune ca in cazul celui postmenstrual simptomele sunt mai mult de ordin psihologic.

„Este caracterizat de tulburari de somn, anxietate, iritabilitate, stari de spirit alternante. Dar pot sa apara chiar si simptome motorii, precum neindemanare sau lipsa coordonarii”, spune medicul. In cazurile severe, simptomele sunt asemanatoare cu cele asociate depresiei, precum tipare de somn anormale, dificultati de concentrare sau stima de sine scazuta.

Ce cauzeaza aparitia sindromului postmenstrual

Medicii stiu clar ce anume provoaca sindromul premenstrual. Este vorba despre rezultatul fluctuatiilor homonale si neurochimice ce apar in corp inainte de menstruatie. Acestea duc la aparitia simptomelor cunoscute precum pofte, balonare, stare de spirit proasta si altele.

Nu ignora aceste probleme de sanatate cauzate de fluctuatiile hormonale

Sindromul postmenstrual, in schimb, este aflat sub semnul intrebarii. Medicii au o serie de teorii. Printre posibilele cauze sunt excesul sau nivelul scazut de estrogen, nivelul scazut de progesteron, deficitul de vitamina B6, schimbari in metabolizarea glucozei si dezechilibru electrolitic. Dar cu toate acestea, niciuna dintre cauze nu a fost demonstrata. Medicul Tanmoy Mukherjee considera ca femeile cu sindrom postmenstrual ar putea fi foarte senbile la schimbarile hormonale.

Cum sa combati efectele sindromului postmenstrual

Pentru ca stiinta nu a gasit o cauza exacta a starilor negative care pot sa apara dupa ciclu, nu exista inca un tratament. Pentru inceput, daca nu esti sigura ca esti afectata de aceasta problema, incearca sa urmaresti simptomele zilnice timp de cel putin doua cicluri menstruale. Vei observa astfel daca este ceva sporadic sau un tipar.

Sindromul premenstrual: 3 trucuri pentru a gestiona mai usor fluctuatiile hormonale

Daca suspectezi ca ceva nu este in regula cu starea ta de spirit dupa ciclul menstrual, discuta cu medicul tau ginecolog. Analizele de sange care masoara nivelul hormonilor din sange in diferite etape ale ciclului pot arata daca te confrunti cu un dezechilibru hormonal.

Foto: Shutterstock.com