Ai obiceiul sa mananci noaptea? Un nou studiu arata care sunt efectele secundare

1
De Georgiana Dorobantu
19 oct. 2022

Se intampla uneori sa mancam noaptea, de la cinele pe care le luam prea tarziu si pana la gustarile de dinainte de culcare.

Dar potrivit unui nou studiu, publicat in jurnalul medical Cell Metabolism, acest obicei are unele efecte secundare nedorite. Iata ce au descoperit oamenii de stiinta:

Impactul pe care il are asupra sanatatii mancatul in timpul noptii

Autorii studiului si-au dorit sa se concentreze asupra a trei factori cheie asociati cu controlul greutatii si riscul de obezitate: apetitul, consumul de energie (adica numarul caloriilor arse) si schimbarile moleculare de la nivelul tesutului adipos.

Pentru a obtine aceste raspunsuri, ei au inclus in studiu 16 participanti obezi sau supraponderali, care au urmat doua programe diferite de mese. Primul program de mese a fost consdierat „un program cu mese luate mai devreme”, iar cel de-al doilea a inclus exact acelasi program, dar decalat cu patru ore. Cei din primul grup au luat ultima masa la ora 17, iar cei din al doilea grup au avut cina la ora 21.

Cele mai bune alimente pe care sa le mananci cand esti stresata, potrivit unui nutritionist

De-a lungul studiului, participantii din ambele grupuri au notat nivelul foamei, le-a fost recoltat sange pentru analize si le-au fost masurate temperatura si numarul de calorii arse. Unora dintre participanti le-au fost colectate probe din tesutul adipos pentru realizarea unor teste.

In acelasi timp, cercetatorii au fost foarte atenti sa elimine orice componenta variabila care ar fi putut afecta rezultatele, precum programul de somn al participantilor, dar si ceea ce au mancat.

Ce au descoperit cercetatorii

Pe baza rezultatelor studiului, mancatul tarziu in noapte pare sa fie asociat cu riscul de obezitate, in special in cazul celor care sunt deja supraponderali sau obezi.

Rezultatele au aratat ca atunci cand subiectii aveau mese tarziu in noapte, se trezeau cu o senzatie mai puternica de foame, organismul lor era mai putin eficient in arderea caloriilor si aveau tesut adipos care indica o crestere a nivelului de grasime.

Cafeaua te ajuta sa traiesti mai mult, dar conteaza si cantitatea, spun studiile

„Am descoperit ca obiceiul de a manca cu patru ore mai tarziu are un impact semnificativ asupra nivelului foamei, modului in care ardem caloriile dupa ce mancam si modului in care stocam grasimea”, a declarat medicul Nina Vujović, autoarea studiului, intr-un comunicat de presa citat de mindbodygreen.com.

Dar din moment ce aceasta cercetare a inclus numai participanti supraponderali sau obezi, autorii studiului considera ca sunt necesare cercetari suplimentare pentru a verifica daca aceste rezultate se aplica populatiei generale.

Cu toate acestea, avand in vedere faptul ca stim deja ca mesele tarzii in noapte afecteaza somnul si duc la cresterea nivelului de zahar din sange, este de preferat sa evitam acest obicei atunci cand se poate.

6 tipuri de carbohidrati care ingrasa cel mai mult

In concluzie, daca ai obiceiul de a face drumuri pana la frigider cu cateva ore inainte de culcare, poate ca este momentul sa renunti. Tot mai multe cercetari ne arata cat este de nociv sa mancam noaptea, iar acest studiu ne ofera un motiv in plus sa alegem cu atentie orele la care luam principalele mese ale zilei. Cu cat iti decalezi mai mult micul dejun si pranzul, cu atat vei fi mai tentata sa mananci noaptea.

Foto: depositphotos.com