10 alimente care nu expira niciodata

1
De Alice Moisescu
23 ian. 2019

Stiai ca exista cateva alimente care nu expira niciodata? Si care, conform specialistilor, isi pastreaza proprietatile pe perioade mai mari de 100 de ani?

Sunt multe alimente care au termene de valabilitate de pana la cinci ani, insa marea lor majoritate isi pierd din proprietati si din valorile nutritionale chiar si atunci cand sunt bine depozitate. Ca sa nu mai vorbim de alimente care nu rezista mai mult de 1-2 zile in frigider…

Si totusi, pe unele te poti baza pe termen lung, asa ca merita sa te aprovizionezi si sa le ai mereu in casa.

Cele 10 alimente care nu expira niciodata

1. Mierea

Pe langa faptul ca detine numeroase proprietati benefice pentru organism, mierea este cunoscuta si pentru faptul ca e rezistenta la bacterii. Ceea ce inseamna ca desi isi poate schimba culoarea sau se poate „zaharisi”, nu expira si poate fi consumata oricand.

2. Sarea

Sarea este unul dintre cei mai vechi conservanti, astfel ca nu este de mirare ca nu expira niciodata. De retinut faptul ca trebuie ferita de umiditate.

3. Zaharul

La fel ca sarea, zaharul poate rezista oricat, atat timp cat sta departe de umezeala si de caldura. Si cand spunem zahar, nu ne raportam doar la zaharul pur, ci la toate formele sale, de la cel granulat pana la cel pudra.

4. Otetul de mere

Datorita pH-ului sau scazut, si otetul de mere se inscrie in randul alimentelor ce nu au termen de expirare. Depoziteaza-l cu incredere in camara ta si foloseste-l ori de cate ori e nevoie la salate, dressing-uri sau sosuri.

5. Orezul

De la cel alb si pana la cel salbatic, cel basmati sau jasmine, nici orezul nu va expira niciodata, mai cu seama daca este depozitat in conditii optime, ferit de umiditate.

6. Fasolea boabe

Poate ca in timp se poate inmuia, insa valoarea nutritionala nu se va schimba niciodata, indiferent de timpul petrecut pe rafturile camarii tale.

7. Cafeaua instant

Daca va fi depozitata in frigider, la rece, cafeaua istant poate fi pastrata pentru totdeauna.

8. Siropul de artar

Ca si cafeaua instant, daca depozitati siropul de artar la frigider sau la congelator, acesta nu va expira niciodata si va putea fi folosit oricand.

9. Sosul de soia

Daca sticla in care se afla nu este deschisa, sosul de soia isi pastreaza integral proprietatile. In schimb, daca recipientul va fi deschis, acesta isi va pierde rapid din proprietati si va avea si o valabilitate destul de scurta.

10. Bauturile tari

Da, nici alcoolul tare nu expira niciodata. Este adevarat ca daca deschidem o sticla, isi poate pierde putin din aroma, insa taria va ramane neschimbata. Iar bautura poate fi savurata oricand.

Foto: Shutterstock.com