Alimentul gustos care absoarbe grasimea din sange – abunda in minerale si vitamine din grupul B

1
De Cristina Tudor
8 iul. 2020

Acest aliment delicios se consuma vara mai mult decat de obicei. Este o leguma versatila, care poate acompania multe feluri de mancare, dar balcanicii o prefera sub forma de salata.

Ne referim aici la mult iubita vanata, leguma care se consuma exclusiv preparata termic.

O portie de 100 de grame de vinete are doar 20 kilocalorii si inseamna 11% din doza zilnica recomandata de fibre.

Vinetele contin vitamine si minerale esentiale organismului uman. Spre exemplu, vitaminele B1, B3, B5 si B6 sunt esentiale pentru metabolizarea grasimilor, proteinelor si carbohidratilor.

Protejeaza creierul. De „vina” este nasuninul din compozitia lor, care impiedica „atacul” radicalilor liberi asupra lipidelor din membranele celulelor creierului. Complexul de vitamine B te ajuta sa faci fata stresului si iti confera o stare psihica buna, la asta contribuind si soroparonul si scopoletina din continutul vinetelor.

Scad nivelul colesterolului, atat din sange cat si cel din peretii arteriali, ceea ce te protejeaza de bolile cardiovasculare si de accidentele cardiovasculare cerebrale, datorita nasuninului. Totodata, acesta repara daunele ADN-ului, incetineste procesul de imbatranire si impiedica organismul sa absoarba mai mult fier decat are nevoie. Importanta e si vitamina K, cea care impiedica formarea cheagurilor de sange.

In varianta ideala si pentru beneficii maxime pentru sanatate, vinetele se consuma rondele feliate si preparate la gratar, stropite ulterior cu putin ulei de masline si zeama de lamaie. Asezonate cu sare, piper si putin cimbru, sunt un deliciu dietetic si sanatos.

Cu salata de vinete este o alta poveste. Esential este sa fie ”curata”. Simpla, fara maioneza. Iar trucul cel mai simplu este ca vinetele coapte, scurse si tocate sa fie amestecate cu un avocado copt, pisat in prealabil. Apoi se adauga ceapa taiata fin, dupa gust, putina zeama de lamaie si sare.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Instagram/@angrybroccolirecipes