Bolile care se transmit de la parinti si bunici. Dovedit stiintific

1
De Cristina Tudor
29 oct. 2019

Cele mai frecvente boli pe care le transmitem copiilor nostri. Un nou studiu lamureste o problema stringenta.

Obezitatea poate creste riscul de artrita nu doar in cazul persoanelor cu greutate corporala peste valorile normale ci si al copiilor si nepotilor acestora, conform unui studiu recent, efectuat la Facultatea de Medicina a Universitatii Washington din St. Louis, Statele Unite, citat de agentia Xinhua.

Cercetatorii au analizat peste 120 de soareci ai caror parinti au urmat o dieta bogata in grasimi si au descoperit ca descendentii lor, desi consumasera o hrana saraca in grasimi, aveau o greutate semnificativ mai mare si un procent ridicat de grasime corporala in comparatie cu urmasii rozatoarelor care nu au urmat o dieta bogata in grasimi.

Cand acesti soareci aveau pui – a treia generatie reprezentata de nepoti ai soarecilor studiati initial – acestia manifestau tendinta de a lua in greutate cu aproape 20% mai mult in comparatie cu puii rozatoarelor care nu fusesera niciodata supraponderale. In plus, prezentau un risc mai mare de dezvolta artrita. Tendinta s-a mentinut si la generatia urmatoare de soareci, care a luat in greutate cu pana la 10%.

Puii din a treia generatie au prezentat, de asemenea, niveluri mai mari de molecule pro-inflamatorii, in ciuda faptului ca nu fusesera niciodata hraniti cu alimente bogate in grasimi.

Cantitatile mai mari ale acestor molecule, numite citokine, sunt asociate cu diverse probleme de sanatate, inclusiv artrita.

Potrivit studiului, soarecii din a treia generatie au prezentat niveluri mai mari de molecule pro-inflamatorii si niveluri mai mici de molecule anti-inflamatorii.

De asemenea, puii din generatia a doua si a treia, urmasi ai soarecilor obezi, au prezentat un risc ridicat de aparitie a unor modificari la nivelul oaselor si cartilajelor, ceea ce reprezinta o posibilitate mai mare de a dezvolta osteoartrita.

”Nu putem presupune ca tot ce am identificat la acesti soareci se va dovedi adevarat in cazul oamenilor”, a declarat autoarea principala a studiului, Natalia S. Harasymowicz din cadrul universitatii citate.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.