Cauzele accidentului vascular. Ce ne imbolnaveste creierul?

1
De Cristina Tudor
22 sept. 2020

Pana acum 20 de ani se credea ca doar cei peste 65 de ani pot face AVC.

Afectiunea este, insa, din ce in ce mai intalnita la tineri, iar la ei, cauzele si simptomele sunt cu totul altele decat la batrani.

Aproape un milion de cazuri de accident vascular cerebral (AVC) se inregistreaza anual in Europa. In Romania, tot anual, avem aproape 70.000 de cazuri, dar dintre pacienti doar o patrime au sanse sa isi reia activitatea. Restul ra- man cu dizabilitati. Este un semnal de alarma tras de peste 200 de neurologii reuniti la al XII-lea Congres al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN), desfasurat in Georgia, la Tbilisi.

A treia cauza de deces in lume

La nivel mondial, AVC constituie o a treia cauza de deces, dupa bolile cardiovasculare si cancer. Datele clinice raportate, privind rata de supravietuire dupa un AVC la 7 ani de la debutul bolii sunt ingrijoratoare: 16% dintre pacienti sunt institutionalizati, 20% necesita asistenta la mers, 31% necesita asistenta zilnica, iar 71% au capacitatea de lucru afectata. De asemenea, AVC-ul reprezinta una dintre cele mai nu mai e o afectiune a batranetii importante cauze de dizabilitate, doar circa 25% dintre supravietuitori fiind capabili sa-si reia activitatile profesionale. Restul de 75% nu mai revin la locul de munca.

Accident vascular cerebral: cauze

Neurologii spun ca o viata dezordonata care nu permite un echilibru corect intre somn si activitate, cu mult stres, va duce la aparitia de tulburari metabolice, care sunt factor major de risc pentru bolile cerebrovasculare. „Orice ne poate da peste cap organismul. Alimentatia proasta in exces, stresul, lipsa de sport, fumatul, alcoolul, noptile nedormite, saritul peste mese sunt factori ce se rasfrang asupra starii de sanatate, in care creierul este tinta principala alaturi de cord si vase”, explica prof.dr. Ovidiu Bajenaru.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.