Ce au in comun oamenii care traiesc mult si sunt sanatosi tun

1
De Cristina Tudor
9 ian. 2020

Numai 0,1% dintre europeni ajung la varsta de 90 de ani, in timp in insula greceasca Ikaria, procentul ajunge la 1%.

Este una dintre cele mai ridicate rate ale longevitatii in toata lumea – iar isularii pe langa faptul ca traiesc mult, sunt si sanatosi pentru perioade lungi de timp.

Care e secretul longevitatii lor? Raspunsul pare complex, insa localnicii dezvaluie nonsalant ce cred ei ca reprezinta secretul lor: dieta meditereaneeana, vinul, cafeaua greceasca, somnul de dupa-amiaza si viata intima activa.

Secretul longevitatii

Mai concret, reteta longevitatii acestor oameni consta in regimul alimentar bogat in ulei de masline si legume, pe care le cresc in propriile gradini si prin consumul moderat de lactate si carne. Evitarea grasimilor saturate prezente in carne si lactate reduce riscul aparitiei bolilor de inima, uleiul de masline mareste colesterolul benefic, laptele de capra imbunatateste digestia, iar cafeaua greceasca tine cancerul la distanta.

Secretul longevitatii, dezvaluit. Gerasimos Siasos, profesor la Universitatea Athens Medical School, din Grecia, a studiat 71 de femei si 71 de barbati care locuiau pe aceasta insula. „Majoritatea consumau cafea fiarta la ibric, care e bogata in polifenoli si antioxidanti si contine numai o cantitate moderata de cofeina. Aceasta pare sa aiba beneficii mai mari decat restul cafelelor. Protejaza mai ales de boli cariovasculare, dar si de cancer”, sustin cercetatorii.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.