Ce intrebari de sanatate au fost cele mai cautate pe #Google in 2018?

intrebari de sanatate
1
De Alice Moisescu
28 dec. 2018

Se pare ca, in ziua de azi, #Google are toate raspunsurile din lume. La final de an, insa, reprezentantii motorului de cautare prezinta listele cu cele mai populare cautari realizate in cursul anului.

Astazi o sa ne oprim asupra celor despre sanatate. Care au fost curiozitatile oamenilor din toata lumea in materie de sanatate anul acesta? Ce subiecte le-au captat atentia?

Topul celor mai cautate intrebari in materie de sanatate din #2018

1. In ce consta dieta ketogenica?

Raspunsul: Dieta Keto reprezinta un plan alimentar care se axeaza, in proportie de pana la 80%, pe consumul de grasimi sanatoase si evitarea, pe cat posibil, a carbohidratilor. Reteta dietei ketogenice este destul de simpla: in fiecare zi se consuma 65% grasimi, 30% proteine si 5% glucide.

2. Ce este scleroza laterala amiotrofica (ALS)?

Raspunsul: Scleroza laterala amiotrofica (ALS) consta intr-o degenerare progresiva a celulelor nervoase de la nivelul creierului si maduvei spinarii – care controleaza musculatura striata.

ALS ataca celulele nervoase care controleaza miscarea voluntara, ceea ce, in timp, face ca miscarea mainilor, a picioarelor si a muschilor fetei sa fie una extrem de dificila.

Chiar daca, in mod normal, maladia nu afecteaza inteligenta unei persoane, mai multe studii recente arata ca unele persoane cu ALS ar putea suferi de depresie sau ar prezenta deficiente de memorie, potrivit National Institute of Neurological Disorders and Stroke.

3. Cat timp esti contagios cand ai o raceala?

Raspuns: Raceala este una dintre cele mai frecvente boli respiratorii. Simptomele sunt cauzate de raspunsul organismului la virus, mai degraba decat de virusul in sine. Se transmite prin stranut, tuse si prin atingerea suprafetelor contaminate, astfel ca atunci cand apar simptomele persoana infectata este foarte contagioasa.

Pe masura ce simptomele dispar, riscul de raspandire a bolii se reduce, desi inca exista. O raceala dureaza de la 3 la 10 zile, astfel incat oamenii trebuie sa se astepte sa fie contagiosi in acesta perioada.

4. Cum se dezvolta hipertensiunea arteriala?

Raspunsul: Inima iriga tot corpul prin intermediul pomparii sangelui in artere. Arterele mari, care pleaca de la inima, se ramifica in artere de dimensiuni mai mici, numite arteriole. Arteriolele, la randul lor, se desfac in capilare – vasele de sange de diametre foarte mici, care transporta oxigenul si nutrientii necesari catre toate organele din corp.

Sangele se reintoarce la inima prin intermediul venelor. Impulsurile anumitor nervi determina dilatarea sau contractarea arterelor. Daca aceste vase de sange sunt suficient de largi, sunt strabatute de sange fara a fi inregistrata vreo dificultate. Daca sunt inguste, sangele are nevoie de o presiune mai mare pentru a circula.

Din acest motiv, exista persoane care au o presiune ridicata a sangelui in lipsa manifestarilor oricarui simptom. Dar hipertensiunea te afecteaza, chiar daca nu se manifesta printr-un simptom specific si mai ales daca nu este descoperita la timp.

Hipertensiunea arteriala reprezinta un risc major pentru accidentele vasculare celebrale, atacurile de inima, insuficientele cardiace si renale.

5. De ce ne simtim mereu obositi?

Raspunsul: De multe ori, lipsa somnului nu este singura cauza care se ascunde in spatele problemei. Atunci cand suntem mereu obositi, este posibil ca starea sa fie provocata de o boala. Astfel, oboseala se poate datora unui deficit de fier sau de vitamine.

Printre cauzele conditionate de boala ale oboselii se numara urmatoarele: deficitul de fier (anemia), apneea de somn, bolile infectioase, bolile metabolice,  cancerul, cauzele psihice sau deficitul de vitamine.

Foto: Shutterstock.com