Ce spun expertii despre disparitia COVID-19 la venirea verii

1
De Cristina Tudor
13 apr. 2020

Familia coronavirusurilor, asa cum este si SARS-CoV-2, cel care produce COVID-19, sunt sezoniere, adica circula, cu precadere, in lunile de iarna.

Jurnalistii BBC au facut o analiza a mai multor studii despre coronavirusuri si despre manifestarile SARS-CoV-2 ca sa afle daca vom scapa de pandemie odata cu incalzirea vremii.

Analizand un esantion de 2.000 de persoane, cercetatorii de la University College London (UCL) si de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au observat varfuri ale cazurilor de coronavirus in timpul iernii, cam in aceeasi perioada cu sezonul gripei. Vara au fost inregistrate foarte putine cazuri.

Unul dintre autorii studiului, Ellen Fragaszy, la UCL, a spus ca, prin urmare, este „posibil sa vedem o relaxare in ceea ce priveste numarul de cazuri la vara”. Insa nu exista garantii ca asa se va comporta noul coronavirus.

Iar numarul mare de cazuri si raspandirea lor in intreaga lume sugereaza ca nu ar trebui sa privim vara ca pe o salvare.

Disparitia COVID-19 la venirea verii

Noul coronavirus, numit Sars-Cov-2, care provoaca boala Covid-19, pare sa se raspandeasca in acelasi mod ca si alte coronavirusuri. Diferenta consta in faptul ca se manifesta mai violent si provoaca mai multe decese.

Dr. Michael Head, de la Universitatea din Southampton, a spus ca evolutia si impactul noului coronavirus au fost „in mod clar foarte diferite de coronavirusurile deja cunoscute”.

Un alt studiu, care nu a fost inca evaluat „inter pares”, sugereaza ca, desi cazurile de infectare cu noul coronavirus ar putea fi gasite in intreaga lume, focarele au fost grupate in special in „zone relativ reci si uscate”, cel putin pana la 23 martie.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.