Ce trebuie sa stii despre testul de ovulatie, metoda de a-ti creste sansele sa ramai insarcinata

1
De Cristina Tudor
18 iul. 2020

Pentru a creste sansele obtinerii unei sarcini, prima informatie pe care femeia trebuie sa o aiba este cea cu privire la perioada ei fertila.

Iar pentru a sti care este perioada fertila, trebuie sa stie cand are loc ovulatia. In cazul celor care au un ciclu regulat lucrurile sunt simple, insa cand este vorba despre unul neregulat, ele se complica putin.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate, ne explica, mai jos, cum ne poate ajuta un test de ovulatie.

Ca si metode de identificare a ovulatiei, exista trei variante pe care aspirantele la statutul de mamica le au la dispozitie. Doua clasice si una moderna. O metoda clasica este cea a masurarii temperaturii bazale cu un termometru special (masoara doar temperaturile cuprinse intre 35,5 si 37,7 grade Celsius), pentru a putea anticipa cand va avea loc ovulatia.

Testul de ovulatie

Cealalta metoda, tot clasica, o reprezinta autoexaminarea mucusului cervical. Acesta isi schimba aspectul si consistenta inainte de ovulatie, „anuntand” ca perioada fertila este pe aproape.

Un test de ovulatie este, insa, metoda moderna mai rapida si mai sigura. Acest test, asemanator celui de sarcina, depisteaza in urina prezenta hormonului luteinizant (LH), hormon produs de organism pe toata durata ciclului menstrual dar cu o concentratie semnificativ mai mare inainte de ovulatie. Testarea se face zilnic, pe parcursul mai multor zile (in principiu, cinci).

In ceea ce priveste momentul inceperii testarii, in general se recomanda sa fie cel in care se remarca o crestere a productiei de mucus cervical cu aspect clar, transparent, ca al albusului de ou. Testarea se face de preferinta dimineata (ideal la aceeasi ora in fiecare zi), cand urina este concentrata.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.