Ceaiul cu proprietati uimitoare. Topeste grasimea din corp, intareste sistemul imunitar si rezolva problemele digestive

1
De Cristina Tudor
25 nov. 2019

Chimenul este cunoscut din antichitate, de cand a fost utilizat atat ca si condiment pentru branzeturi, preparate din carne, cat si ca planta medicinala.

Printre principalele beneficii pe care le ofera chimenul se numara imbunatatirea sistemului digestiv si intarirea sistemului imunitar.

Chimenul (Carum carvi) face parte din familia Apiaceae, din care face parte si morcovul.

Este o planta care creste in zonele deluroase si de munte, atat spontan, cat si in culturi, rodind numai in al doilea an. Originar din Orient, prefera solurile argiloase, uscate si expuse la soare.

Planta are un aspect similar cu cel al mararului, cu frunze fin ramificate, care cresc pe tulpini de 20-30 cm, dupa cum mentioneaza site-ul terapiinaturiste.ro. Frunctele (numite gresit seminte) sunt achene mici de circa 5 mm lungime, cafenii, ovalare, alungite, usor curbate, cu un gust si miros aromate, intepatoare, caracteristice. Recoltarea se face in mai-iunie, cu putin inainte ca fructele sa ajunga la maturitate.

In Romania, chimenul este printre putinele condimente care cresc spontan, in diferitele lui varietati, fiind intalnit prin fanetele si pajistile din zonele de deal, montane si subalpine. Desi omniprezent in aceste locuri, exista un mare impediment pentru culegatori: creste foarte razlet, iar fructele sale, care sunt principala parte utilizata in terapie, sunt mult mai mici decat cele ale chimenului de cultura si se scutura pe masura ce se coc.

Fructele de chimen sunt bogate in fier si contin uleiuri volatile (carvona, carveol, carvacrol), mucilagii, substante albuminoide, glucide, rezine, tanoizi, minerale, fitosteroli, potrivit www.sanatatecuplante.ro.

De la aceasta planta se utilizeaza, in scop medicinal, in special fructele, sub forma de infuzie, decoct, pulbere sau tinctura.

Chimenul este un condiment aromatic foarte apreciat in arta culinara. Este presarat pe paine, precum si pe unele branzeturi tari, carora le transmite un parfum delicios. Asezonarea mancarurilor grase cu chimen stimuleaza, de asemenea, producerea fluidelor digestive, facand astfel alimentele mult mai usor de digerat. E folosit la prepararea a numeroase feluri de lichior.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.