Cele mai bune sfaturi pentru un somn odihnitor pe care le-am aflat in 2020

somn odihnitor
1
De Roxana Dobrita
1 ian. 2021

Conform unui studiu realizat in 2020 de Sleep Standards, 67% din persoanele intervievate considera ca programul lor de somn era mai bun inainte de pandemie.

Un an ca acesta face ca o astfel de statistica sa para destul de evidenta, dar exista si o parte buna: lupta noastra cu insomnia ne-a facut sa cautam sfaturi utile de la experti intr-ale somnului. Si planuim sa le folosim cu succes si in 2021.

Gasesti mai jos 7 cele mai bune moduri de a te asigura ca dormi bine si te odihnesti cum trebuie. De la sfaturi ergonomice de la un chiropractician, pana la gustarile sanatoase pe care un nutritionist le recomanda inainte de culcare, iata cum sa-ti atingi telurile legate de somn in 2021.

Respecta aceeasi rutina inainte de culcare

Creeaza-ti un ritual pe care sa-l respecti in fiecare seara si cu ajutorul caruia sa-ti linistesti mintea: poti sa citesti, sa scrii in jurnal sau sa meditezi – toate ajuta. Ideea e ca acest ritual sa te conduca cu blandete catre momentul in care mintea ta e linistita si poti adormi usor.

Optimizeaza-ti biroul din dormitor

Multi oameni s-au obisnuit sa munceasca din pat anul acesta – iar avand in vedere ca traim intr-o lume tot mai digitala, s-ar putea ca acest obicei sa continue si in 2021. Daca biroul tau e la doi pasi de pat (sau e chiar patul), vei avea nevoie sa impui niste limite sanatoase. Majoritatea dintre noi ne simtim mai anxiosi ca niciodata avand in vedere situatia cu pandemia, asa ca e esential sa intaresti asocierea mentala dintre pat si somn. Asta inseamna sa eviti sa-ti aduci munca sau alte griji in pat. Ca sa obtii aceasta separare intre munca si pat, indeparteaza toate device-urile si pregateste-ti patul pentru relaxare si odihna.

Improspateaza-ti patul fara sa-ti cumperi o saltea noua

In perioade grele, vrem sa ne simtim cu atat mai confortabil – si asta inseamna ca nu de putine ori ai tanjit dupa o saltea noua in aceste luni. Din fericire, nu trebuie sa dai bani grei ca sa simti ca dormi pe un norisor de puf. Simple imbunatatiri precum draperii opace si izolante, o perna noua (care sa-ti sustina pozitia preferata de dormit) si lenjerii din materiale naturale iti pot imbunatati considerabil calitatea somnului.

Povesti inainte de culcare

Una dintre cele mai mari pierderi pentru noi, adultii, e ca nimeni nu ne mai citeste povesti de adormit copii. O optiune la fel de linistitoare? Un podcast cu povesti care te ajuta sa adormi. Incearca aplicatii precum Get Sleepy, Boring Books for Bedtime si Calm.

Dormi dezbracata

Asa corpul nu se supraincalzeste si pielea nu se freaca de materialele pijamalelor. In plus, toate partile corpului (inclusiv cele mai sensibile – si cred ca stii exact la ce ne referim) respira.

Alege inteligent gustarea inainte de culcare

Daca ti-e greu sa tii sub control glucoza din sange, te apuca foamea fix inainte de a adormi sau incerci sa-ti cresti masa musculara, uneori o gustare inainte de culcare poate fi un lucru bun. Dar ce alegi? Urmatoarele optiuni sunt sanatoase: o banana cu o lingura de unt de arahide, un iaurt grecesc sau o budinca de chia.

Parfumul te ajuta sa dormi bine

Mirosul este parte integranta in crearea unei atmosfere somnolente si sunt cateva arome care te vor ajuta sa dormi bine: lavanda, trandafir, musetel si salvie.

Foto: Unsplash.com